Pelikaan of knuffelhaas?

Vorige week kreeg ik een knuffeltje van bloedank @sanquin. Nadat ik een foto had gemaakt bekeek ik de afbeelding en draaide ik mijn hoofd een kwartslag naar links. Bekijk de foto maar eens en doe mij maar na.

Afbeelding

Zag je het ook? Werd bij jou de pelikaan ook een knuffelhaasje? Met een touwtje aan zijn neus? Eigenlijk is het een bekend beeld uit de psychologie/filosofie . Ik ben er nog niet helemaal achter wie nu het eerste was, maar  psycholoog Joseph Jastrow verblijdde ons in 1900 al met het beroemde beeld waar je een haas of een eend in herkent.

Afbeelding

Je kunt of de eend of de haas zien. Niet beide tegelijk. Volgens sommigen gebruikte de filosoof Ludwig Wittgenstein de haas-eend figuur om te laten zien dat wij niet alleen waarnemen met onze zintuigen; waarneming is ook een mentale activiteit. Wat gebeurt er op het moment dat je een eend ziet waar je eerst een haas ziet.

Hoe zit het nu met jou. Zie je een pelikaan of een haas?

5 gedachten over “Pelikaan of knuffelhaas?

  1. Ja nu kan het 🙂 Ik denk dat ik eerst de eend zag toen de haas en nu zie ik ze alletwee, het is maar wat ik wil zien zeg maar

  2. Mmmm als ik er heel lang naar kijk dan wordt ik lichtelijk gestoord van mijn ogen die proberen alletwee tegelijkertijd te zien haha en blijven focussen/aanpassen hahaha ja keuzes maken….

  3. Dat is toch wel bijzonder, een 3-D optische bifurcatie (?!) Als ze dat op de knuffelfabriek hadden geweten/gezien, hadden ze er een campagne op kunnen zetten en het ding voor veel meer geld verkopen. Of is het enkel op de foto, en dus niet 3-D?

    (haha elsa)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s