Vriendschap

Ik kijk de tafel rond; zes vriendinnen zaten hier vanavond gezellig met elkaar te kletsen, we vierden mijn 44ste verjaardag met veel wijn en lekkere hapjes. Het is inmiddels drie uur in het midden van de nacht. Ik voel me rijk en gelukkig. In gedachten ga ik het rijtje vriendinnen af….

Vriendin 1 kwam ik 25 jaar geleden tegen toen we gingen studeren aan de School voor Journalistiek in Kampen. Ik herinner me nog hoe we in de rij stonden op de eerste schooldag. Met deze vriendin ging ik naar Australië. Wij hebben altijd contact gehouden en gelukkig woont ze sinds een paar jaar ook in Amersfoort zodat we makkelijk af kunnen spreken. Een wijntje in Lobbes of een kop thee aan de tafel.

Vriendin nr 2 zat bij ons op school. Haar ouders kwamen uit Sneek en dat betekende dat we af en toe samen naar Kampen en later naar Zwolle reden. Ze kwam tegenover ons huis aan de Molenweg te wonen en woont nu in Haarlem. Met deze vriendin droom ik over de boeken die we gaan schrijven.

Vriendin nr 3 zat ook op diezelfde school, maar het grappige was dat we elkaar toen niet echt goed kenden. Dat contact kwam toen er zo’n 10 jaar geleden nieuwe mensen in de straat kwamen wonen, dat was vriendin nr 3 met haar vriend. Het was een hernieuwde kennismaking die goed is bevallen. We hebben lief en leed gedeeld.

Vriendin nr 4 zag ik voor het eerst in de trein tussen Adelaide en Perth in Australië. We zijn samen, ik denk in 1995, ook naar Indonesie geweest. Soms spreken we elkaar maanden niet, maar we pikken het altijd zo weer op.

Vriendin nr 5 en ik deden gelijktijdig auditie voor de musical “De Onwijze Kater” in Rotterdam. Uiteindelijk werden we beiden aangenomen, ik in het ensemble en zij als een van de katten. We stonden samen in het oude Luxor en hielden sindsdien contact. We woonden een tijdlang dicht bij elkaar.  

Vriendin nr 6 ontmoette ik op een fotocursus. We hadden allebei foto’s van onze –destijds- eenjarige zoontjes. Toen wisten we nog niet dat die twee later goede vrienden zouden worden. Ze kunnen vooral samen goed ‘playmobilen’ en wij kunnen lekker kletsen en houden van de sauna.

Mijn andere vriendinnen konden er gisteravond niet bij zijn, maar dat gaan we binnenkort weer goed maken.

Afbeelding

 PS. De nummering zegt niets over de intentie van de vriendschap. Het zegt iets over het moment dat ze in mijn leven terecht kwamen. En ik in die van hen.

Een gedachte over “Vriendschap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s