Kogel door de Kerk

Het is een eindje fietsen, maar dan heb je ook wat. Vandaag kwam ik er weer langs: Het Vathorst College, de Middelbare school die Pim op het oog had. Of moet ik zeggen; op het oog heeft. Afgelopen vrijdag heeft Marcoen hem ingeschreven via de computer en –jippie- Pim heeft volgnummer 65. Dat betekent dat hij er in ieder geval terecht kan. Ze hebben op het Vathorst College een stop bij 170 leerlingen, vandaar dat ik wel blij ben met dit getal. Woensdag horen we de uitslag van de Cito, maar dat maakt me eigenlijk helemaal niets meer uit. Mijn zoon kan in ieder geval naar de school waar hij graag naar toe wil.

Afbeelding

Ik heb de Visie van het Vathorst College even van internet geplukt:

Het Vathorst College is een openbare school en onderschrijft de volgende uitgangspunten: ‘iedere leerling is welkom’, ‘wederzijds respect’ en ‘actieve participatie’. Wij maken werk van de pluriformiteit van onze samenleving. Als je weet wat anderen beweegt, kun je beter met elkaar samenleven.

Wij kiezen voor een positief uitgangspunt omdat dat stimuleert, onderzoek op gang brengt, een beroep doet op het goede in mensen en hen in zichzelf en anderen laat geloven. Daarom moet de afstand tussen docent en leerling zo klein en zo gelijkwaardig mogelijk gehouden worden. Dan wordt zichtbaar dat er sprake is van wederzijds belang, waarbij iedereen zichzelf kan zijn en zijn verantwoordelijkheid neemt.

Het verwerven van kennis en vaardigheden is het gevolg van overdracht door de docent én ook het resultaat van het denken en doen van de leerling zelf. Hij moet zoveel mogelijk zijn eigen leren organiseren en vormgeven. Nieuwe informatie wordt dus niet kant-en-klaar aangeboden maar de leerling gaat er zelf mee aan de slag. Op het Vathorst College mag de leerling altijd zijn mening geven. Hij laat zijn denkvermogen veelvuldig prikkelen en gaat lastige vragen niet uit de weg

********

Ik ben blij met Pim zijn keuze, maar ben wel benieuwd of hij ‘zijn eigen leren kan organiseren en vormgeven’. Ik denk -en weet eigenlijk wel zeker- dat wij hem daarbij moeten ondersteunen. Een soort thuisbegeleiding, maar dan bij mijn eigen kind. Wat trouwens ook wel leuk is om te lezen: wat er verwacht  wordt van de docenten. Zie www.vathorstcollege.nl   en dan bij vacatures/profiel medewerkers. Dat moet wel goedkomen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s