Correspondenten gezocht

Het moet toch niet gekker worden. Op de voorpagina van “De Stad Amersfoort” vraagt de redactie van de krant om mensen die een bijdrage willen leveren aan de krant. “We zoeken al dan niet ervaren schrijvers die wekelijks mogelijkheden hebben om verhalen voor de krant te maken. Ervaring is een pré maar niet noodzakelijk. Tegenover de geleverde bijdragen staat een passende vergoeding”. Ik moet natuurlijk uit gaan zoeken wat die passende vergoeding inhoudt om het zeker te weten, maar ik denk dat het gaat om een paar tientjes per artikel.

Eigenlijk is het triest. De redactie moet wel extra mensen zoeken omdat de ene na de andere collega het veld heeft moeten ruimen en er moet toch tekst in de krant komen. Mensen die opgeleid zijn tot journalist of jarenlang ervaring hebben worden ontslagen en mensen die ‘voor de hobby’ schrijven worden ingezet om de krant te vullen. Ik ben er laatst natuurlijk ook ingetrapt door voor niets foto’s van Cabaretière Margriet Bolding te leveren aan de lokale huis-aan-huis-bladen. Dat deed ik vooral omdat ik Margriet zo’n leuk mens vind, maar wekelijks gaan schrijven voor een fooi dat ga ik niet doen. Dat voelt niet goed. Dan neem je volgens mij het vak van journalist niet serieus.

Weet je waar ik bang voor ben; dat er straks een heleboel Amersfoorters zijn die het leuk vinden om wat te schrijven en van de ‘passende vergoeding’ een keertje uit eten gaan. Straks blijft er geen ervaren journalist meer over. Je vult bij de slager toch ook geen vacature met mensen die wel van vlees houden? Of als je een aannemer wil hebben ga je toch ook niet op zoek naar iemand die in zijn vrije tijd wel eens klust? Als je een huis wil laten bouwen vraag je toch ook niet je buurjongen omdat hij zo leuk kan tekenen? Als je je auto wilt laten maken bij een garage wil je toch ook niet bij een hobbyist terecht komen? Kortom; afblijven van de journalisten.

3 gedachten over “Correspondenten gezocht

 1. Je kunt de wind niet verwijten dat-ie nu in een andere hoek staat. Schrijven is door alle ontwikkelingen – internet, blogs, schaarsere inkomsten voor traditionele media, wat ik hoor beweren een overschot aan journalisten – steeds meer laagbetaalde arbeid aan het worden. Dat is te betreuren, inderdaad.
  Voor het soort media waar je hierover schrijft, lijkt me de strijd verloren. Maar dat kun je hen, noch de nieuwe ‘correspondenten’ verwijten, vrees ik.
  Op zoek naar nieuwe markten als journalist dan maar?

  Succes!

 2. Leuke discussie, aan de ene kant heb je gelijk aan de andere kant nu moet je zorgen dat je niet gemakkelijk te vervangen bent (wat niet makkelijk is, weet ik), je moet iets unieks hebben en een verschil maken zodat je meer waard bent dan je betaald krijgt.. wat je doet en hoe je het doet moet iest toevoegen en niet machinaal zijn zodat anderen het kunnen doen…(in sommige banen misschien alleen) het kan zijn dat de journalisten die weg moesten of zijn gegaan nu iets anders doen, iets waar ze moelijker te vervangen zijn,,het kan ook een kans zijn…. en als de kranten foout hebben gemaakt en goede journalisten die een verschil maakten en unieke stukken creerden dan als het goed zou zijn verliezen ze klanten door standaard lager te maken…en dan doen ze zichzelf de das om…

  • De gratis media, zoals StadAmersfoort, hebben steeds minder advertentie-inkomsten en dus steeds minder te besteden. Alleen door het maken van hun product tot formulewerk te reduceren, kunnen ze wellicht nog een tijdje overleven. Daarbij is tekst gedegradeerd tot – steeds meer – stukgoed, hoog volume tegen lage prijzen. Ik zou het geen journalistiek, in de vertrouwde betekenis van het woord, meer willen noemen. Tekenend is, dat er niet echt nog redacteuren meer werken, maar meer een soort contentmanagers.
   Journalisten met gevoel voor kwaliteit kunnen deze doodlopende weg beter mijden.
   Wat wordt die nieuwe plek, waar je als liefhebber van goed geschreven stukken weer terecht kan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s