Mindfulness

Afbeelding

Wat vond ik het jammer toen ze aankondigde dat ze ging verhuizen. Greet woonde nog niet zo lang naast ons op de Kruiskamp, maar samen met haar man Frank en haar drie kinderen wilde ze toch een grotere woning met een grotere tuin. Misschien wilde ze ook wel buren die minder herrie maakten, maar dat heb ik nooit als reden gehoord ; -) Ze zocht naar een huis met een ruimte waar ze kon masseren, en die vond ze in een andere wijk in Amersfoort. In haar tuin staat een prachtig huisje met een massage-tafel.

Naast masseren heeft Greet zich ook gespecialiseerd in het geven van mindfulnesstrainingen. Toen ik na de zomer een mailtje kreeg met de vraag of ik ook mee wilde doen aan een training werd ik meteen enthousiast. Zes avonden en een dag duurde de training en ik heb ervan genoten. Van het begin tot het einde. Sowieso is het fijn om af en toe een avond voor jezelf te hebben en aan jezelf te werken. De sfeer was ontspannen, de mede-cursisten waren leuke mensen en Greet zorgde ervoor dat ik me keer op keer welkom voelde. De afsluitende stilte-dag is inmiddels geweest en het is tijd om de balans op te maken.

Wat heb ik er aan gehad? Ik heb gemerkt dat ik mijn zintuigen meer open heb staan. Natuurlijk niet de hele dag, maar ik ben me bewuster van geluiden, ruik bijvoorbeeld een sinaasappel die ik schil echt, voel de wind op mijn huid, merk de structuur op van mijn badschuim, ben me bewust van mijn ‘zijn’.

Ook heb ik het gevoel dat ik minder eisen stel aan mezelf. “Wees mild voor jezelf” is een van de uitgangspunten van mindfulness. Soms leg ik mijn eigen lat wat hoog, wil ik van alles, heb ik het gevoel dat ik faal wanneer ik niet alle dingen op mijn ‘things-to-do-lijst’ heb doorgestreept aan het einde van de dag. Die drang is nu gelukkig een stukje minder geworden.

Het is geen wondermiddel, zo’n cursus. Mopperen doe ik nog steeds en ik maak me ook af en toe flink kwaad om dingen die de moeite niet waard zijn, maar de training heeft me aan het denken gezet. De waan van de dag kun je zelf in stand houden of negeren. Als ik pijn in mijn spieren heb kan ik dat accepteren of ertegen vechten. Ik weet nu dat ik die keuze heb en ik weet ook wat mij het verst brengt. Hopelijk kan ik dit vasthouden, en zo niet? Dan haak ik over een paar maanden gewoon weer aan bij een cursus van Greet, of…zoals ik haar wel eens noem “Great!”. Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn voormalige buuf: http://www.greetblok.nl en dit is een foto van Greet:

Afbeelding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s