Zes stille weken

IMG_2806Nog een weekje en ook dochter Pien heeft vakantie. Ze is nu bezig met de laatste loodjes op school; een dagje zwemmen, de klas opruimen en de musical van groep acht bekijken. Het is twintig over acht en we lopen over de Schimmelpenninckkade richting het schoolgebouw. Ineens wordt mijn oog getrokken naar het raam waar jarenlang de ‘zwaaioma’ zat. Het was een mooie, statige oudere vrouw met grijze opgestoken haren. Als de kinderen langs liepen zwaaiden zij naar de oma en de oma zwaaide enthousiast weer terug. Soms ging de oma zelfs staan zodat ze elkaar nog wat beter konden zien. Op een dag zat de zwaaioma niet meer achter het raam. Via haar buurvrouw hoorden we dat ze in het ziekenhuis lag, kort daarna is ze overleden.

Hoe zou het voor de zwaaioma zijn geweest; dagelijks een stoet kinderen langs haar huis? De ene keer in zomerjurkjes en korte broeken, een seizoen later met regenjassen en laarzen aan en nog een paar maanden later dik ingepakt met wanten aan en mutsen op. De seizoenen rolden voorbij, de jaren ook. Ze zag kinderen groot worden zonder dat ze hun namen wist. De zwaaioma daarentegen leek niet ouder te worden. Zouden de kinderen het contact zijn geweest met de wereld buiten? Zouden de schoolkinderen er voor gezorgd hebben dat ze toch altijd op tijd haar bed uit kwam om hen maar niet te missen? Werd de oma net zo blij van hun gezwaai als ik en mijn kinderen van haar vrolijke hand omhoog?

Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat deze oma de enige zwaaioma van Amersfoort was. Er zijn vast meer oma’s en opa’s die ‘s ochtends klaar zitten om de kinderen te begroeten. De meeste kinderen moeten nog een weekje naar school, net als Pien en haar klasgenootjes. Daarna duurt het weer zes weken voordat het hele ritueel weer begint. Laten we de komende week eens letterlijk en figuurlijk stilstaan bij de zwaaioma’s en zwaaiopa’s van Amersfoort en omstreken. Neem eens de tijd om wat uitgebreider dan normaal naar hen te zwaaien. Koop een kaartje, schrijf er een leuke tekst op, laat uw kinderen er hun naam op zetten en stop hem in de bus. Dan kunt u de de zwaaioma’s en zwaaiopa’s een fijne vakantie wensen en weten zij meteen hoe uw kinderen heten. Als u zelf een zwaaioma of zwaaiopa bent; weet dat het zwaaien enorm wordt gewaardeerd. Hopelijk zit u begin september weer klaar voor een nieuw zwaai-jaar!

2 gedachten over “Zes stille weken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s