Amateur

IMG_2478

 

 ,,Auw…”, ik wrijf met mijn hand over mijn linkerbil en kijk naar beneden. Daar zit de boosdoener; een flinke distel. Ik probeer te gaan verzitten en wanneer ik geen stekels meer door mijn spijkerbroek voel kijk ik door de zoeker van mijn camera. Het waait hard, windkracht vier, en dat is niet handig tijdens deze workshop “Macrofotografie”. Mijn statief glijdt een beetje weg en ik heb moeite om het onderwerp scherp te krijgen. Ik druk op de knop en kijk meteen even op het schermpje of de foto is gelukt. Waardeloos…. de paarse bloem waarvan ik de naam alweer vergeten ben is niet scherp.

Theo, de professionele fotograaf die deze workshop geeft ziet me stuntelen en komt naar me toe. In alle rust vertelt hij hoe het zit met de sluitertijd, het diafragma en de betekenis van ISO. Ik slok alle informatie op en probeer het zo goed mogelijk te onthouden. Eigenlijk best wel genant. Ik heb de camera al twee jaar, maar ik heb nog nooit de moeite genomen om me daadwerkelijk te verdiepen in het toestel. Natuurlijk kreeg ik bij de aankoop van de camera een boekje met de gebruiksaanwijzing en tips, maar het daadwerkelijk doorlezen had ik steeds maar weer uitgesteld. Of ik nu in het buitenland was of in Amersfoort, ik gebruikte alleen de automatische instelling. De foto’s die ik daarmee maakte waren wel aardig, maar daadwerkelijk begrijpen waarom ze wel of niet scherp waren deed ik niet. Meneer Enzofoort had daar -slim als hij is- een oplossing voor; hij gaf me dit bijzondere verjaardagscadeau.

We waren beiden even vergeten dat ik geen macrolens had, maar dat bleek uiteindelijk geen probleem; van een kennis leende ik een soort combinatie-lens en daarmee probeerde ik -na de mislukte paarse bloem- een lief klein roze bloemetje te fotograferen. Het begon te kriebelen op mijn benen en later ook in mijn nek. Ik zat zo ingespannen te turen door de lens dat ik niet doorhad dat ik midden in een mierennest zat. Ik wist niet hoe snel ik op moest staan en nadat ik een rondje had gerend en mijn kleding min of meer uit had geschud was de rust weer wat wedergekeerd en zocht ik een nieuw plekje om alsnog mijn wereldplaat te schieten. Toen ik ruim vierhonderd foto’s later moe maar voldaan thuis kwam bleek de schade mee te vallen. Er waren een paar bloemen scherp! En dan qua foto, niet qua stekels…

 

IMG_2165 IMG_2233

2 gedachten over “Amateur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s