Levensgevaarlijk

IMG_2834

,,Nee!!!” ik zwaai met mijn handen en trappel met mijn benen. Om mij heen lopen allemaal eikenprocessierupsen. Ze zitten overal; in mijn haren, op mijn benen. Met hun grote kaken bijten ze me en hun poten voelen als vlijmscherpe messen. Ik gil, ga staan en probeer de beesten van me af te slaan. Langzaam realiseer ik me dat ik gewoon in mijn slaapkamer ben. Naast mijn bed staat mijn wekker; het is 3.56 uur.

Dat krijg je, wanneer je overal in Amersfoort die rood-witte linten ziet. Zag ik er ruim een week geleden nog maar een paar om een enkele boom zitten, de afgelopen dagen lijkt het wel of alle bomen op de Ringweg Koppel afgezet zijn met die linten. Dat betekent zeker dat de eikenprocessierupsen bezig zijn met een invasie? Wat is het nut, behalve paniek veroorzaken?

Het doet me denken aan mijn reis door Australië. Daar werden we dikwijls gewaarschuwd voor de giftige ‘redbackspider’. In veel dorpen en natuurgebieden stonden borden met daarop een tekening van deze gevaarlijke spinnen. Hoewel ik al maanden door het land had gereisd, had ik nog nooit zo’n roodrugspin gezien. Tot we in Kalgoorlie kwamen, een mijnstadje tussen Perth en Adelaide. Mijn vriendin Mirjam zat op haar hurken bij wat struiken en riep me; ,,Nienke, jij hebt toch nog nooit redbacks gezien?”. Ik rende op haar af, blij dat ik eindelijk eens oog in oog zou staan met zo’n levensgevaarlijke spin. ,,Hier…” ze wees naar de onderste tak van de struik. Ik zag niets. ,,Je maakt een grapje?”, vroeg ik nog. Nee dus, ze wees nogmaals. In de struiken zaten spinnen ter grote van een centimeter. De rode vlek was nauwelijks te zien. ,,Wat…zijn ze zo klein?” Op de borden werden ze altijd groot afgebeeld en daarom dacht ik dat de spinnen een redelijk formaat hadden. Het bleken echter ieniemienie-spinnetjes.

Ik moest hieraan denken toen ik de waarschuwing zag rondom de bomen; eikenprocessierups. Wat moeten we met zo’n waarschuwing? Zorgen dat je niet in de buurt komt? Ik tartte het lot en ben naar zo’n boom toegelopen. Ik zag nergens ook maar één rups, laat staan een hele processie. Wat blijkt: ze komen vooral ‘s nachts. Niet alleen in de Amersfoortse bomen, maar ook in mijn onrustige dromen.
Terwijl ik weer in mijn bed ga liggen en mijn hartslag wat rustiger wordt vraag ik me af wat voor vlinders uit die levensgevaarlijke rupsen komen. Vast vlinders met hele gemene scherpe tandjes.

Een gedachte over “Levensgevaarlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s