Glasgerinkel in de nacht

IMG_1266‘Een woninginbraak’ vul ik in bij vraag 9. Ik ben er eens goed voor gaan zitten, voor het grote AD buurtonderzoek via ditmagwelindekrant.nl . Na vragen over de band met mijn buren en de pluspunten van mijn buurt ben ik aangekomen bij de vraag: ‘Wat zijn uw voornaamste zorgen wat betreft veiligheid in uw buurt’. Bang om op straat overvallen te worden ben ik niet, overlast door mijn buren? Geen last van…de dreiging van een woninginbraak? Ja! Dat is niet zo gek, want de Kruiskamp staat landelijk bekend als de wijk met de meeste inbraken.

Een paar jaar geleden werden meneer Enzofoort en ik rond half twee ‘s nachts wakker van glasgerinkel. Voor ik het goed en wel in de gaten had stonden we buiten. Het raam van buurvrouw Bets en buurman Flip was aan diggelen. Op de plek waar eerst hun televisie stond was een gapend gat. Het raam was ingeslagen en twee jongens waren er op een scooter met de televisie vandoor gegaan. Best knap, want het was nogal een groot scherm. Ik was te laat buiten om een glimp van de dieven op te vangen maar buurman Dirk zat al met de zoon van het echtpaar in zijn auto om op zoek te gaan naar de rotjongens op hun scooter. Buurvrouw Tonia ontfermde zich over Bets en Flip die trillend in hun nachtkleding buiten stonden. Een andere buurvrouw zette koffie en Gerben van drie huizen verder was het glas al bij elkaar aan het vegen. En ik? Ik stond eigenlijk alleen maar wakker te worden. Het was een bijzonder tafereel, het gaf ook wel het saamhorigheidsgevoel weer dat er destijds in onze straat was.

Het was helaas niet de laatste inbraak in onze straat en al helemaal niet in onze wijk. Zo hoorde ik afgelopen jaar van drie klasgenoten van Pien dat er in hun huis was ingebroken. Wat een schrik. Het idee dat iemand onuitgenodigd in je huis komt en in je spulletjes neust lijkt me vreselijk. Zelf neem ik mijn laptop, telefoon en sleutels mee naar boven ‘s avonds. Ik doe de achterdeur op slot als ik boven zit te werken en we hebben extra sloten aangebracht. Dat vul ik ook in als antwoord op vraag elf. ‘Welke maatregelen heeft u genomen om u veiliger te voelen’. Ondanks mijn angst voor een inbraak wil ik niet weg uit de Kruiskamp, want als er ingebroken wordt zijn er altijd wel buren die komen helpen vegen. Of koffie zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s