Type Topia Terreur

IMG_3877,,Ik wil het écht heel graag”, zei Pien. Meneer Enzofoort keek bedenkelijk; ,,het is niet zomaar een simpel klusje want je moet heel veel oefenen. Wel drie à vier keer per week.” ,,Geeft niet papa, dat ga ik echt wel doen” was Piens resolute antwoord. Ze mocht het gaan proberen. Het was januari 2013. Nu, ruim anderhalf jaar later is het eindelijk gelukt. Pien heeft haar felbegeerde type-diploma, behaald via de online-typecursus Type Topia. Wat was het een drama!

Op de televisie lijkt deze online-cursus geweldig. Je moet namelijk de planeet ‘Type Topia’ redden. Dat doe je door het oefenen van letters en zinnen. Tussendoor speel je wat spelletjes waarmee je punten kunt verzamelen. Als redder moet je 20 modules doorlopen en als het goed is leer je spelenderwijs typen. De eerste module was nog wel leuk, maar daarna werd er gezucht en gesteund. Als dochterlief te lang niets deed kregen wij een mailtje dat ‘Type Topia’ in gevaar was en dat ze moest komen om de planeet te redden. We hebben echt ontelbaar veel van die mailtjes gekregen. Wanneer we Pien vertelden dat ze de planeet moest gaan redden werd ze spuug-chagrijnig! En ik ook. Zoon Teun heeft zo’n drie jaar geleden dezelfde cursus gedaan maar bij hem was het niet zo’n bevalling als bij onze jongste Pien.

Ik dacht aan mezelf op diezelfde leeftijd. Ook ik kreeg van mijn ouders een typecursus. Met een loodzware elektrische typemachine moest ik naar de andere kant van de stad fietsen. Dat ik -en de typemachine- steeds heel aankwamen was een wonder. Ik voel nog hoe ik met één hand het stuur vasthield en met de andere hand de zware typemachine op mijn bagagedrager probeerde te houden. Ik slingerde naar de cursus. Ik vond de lessen verschrikkelijk. Thuis deed ik zo min mogelijk. Wij hadden geen spannende opdrachten die ons door de modules loodsten. Wij hadden geen computersysteem dat automatisch bekeek welke letters je moeilijk vond en daarop het programma aanpaste. Wij hadden geen spelletjes tussendoor om even te ontspannen. Wij hadden papier en tipp-ex. Heel veel tipp-ex.

Uiteindelijk heb ik enorm veel aan de typecursus gehad. Ik gebruik die vaardigheid dagelijks en het heeft me de afgelopen jaren enorm veel tijd bespaard. Ik ben benieuwd of Pien er later net zo blij mee is als ik was. Ik ben in ieder geval blij dat er een einde is gekomen aan de Type Topia Terreur in huize Enzofoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s