Een volle koelkast met Kerst

IMG_5027,,Ik doe meteen de koelkast even”, zeg ik tegen mijn cliënt Karel die ondertussen een kastje in de woonkamer aan het schoonmaken is. Terwijl ik het zeg trek ik de koelkast open en ik schrik me rot. Helemaal leeg. Nou ja, niet helemaal. In het bakje aan de deur zit een uitgeknepen tube mayonaise en achterin de koelkast ligt een open pakje smeerkaas waar al schimmel op zit. Ik kan het bijna niet geloven en doe voorzichtig wat keukenkastjes open. Er staat nog een half pak suiker, een zakje muesli en een pak pasta, verder niets eetbaars te zien. Ik ken deze cliënt nog maar een paar weken. Zijn huis is erg vervuild en hij is depressief. Samen proberen we de schouders er onder te zetten en het woonhuis leefbaar te maken, maar ik merk nu dat dat nog maar een deel van zijn probleem is.

Ik steek mijn hoofd om het hoekje en vraag Karel of hij echt helemaal geen boodschappen heeft. Hij kijkt me aan met iets van schaamte in zijn ogen en vertelt dat hij nog drie dagen moet wachten, dan komt er weer geld van de bewindvoerder. Ik weet dat hij verkeerde keuzes maakt en dat hij van de bewindvoerder geld krijgt om de week door te komen, maar ik wil mijn cliënt niet zo achterlaten. Een belletje met de voedselbank in Amersfoort zorgt er voor dat hij nog diezelfde week langs kan komen. Lang leve Voedsel Focus Amersfoort!

Vijf jaar geleden spraken velen er nog schande van; voedselbanken….het zou toch niet nodig moeten zijn. Nu hebben we het geaccepteerd en zijn er zelfs kerstacties om de voedselbank te ondersteunen. Regionale omroepen, scholen en andere groeperingen zorgen ervoor dat er een grote hoeveelheid dozen richting de voedselbank gaat. Om de kerstgedachte kracht bij te zetten? Of om ons schuldgevoel af te kopen?

Aan de ene kant juich ik al de acties toe: ik zie bij veel van mijn cliënten hoe blij ze zijn met de wekelijkse aanvulling, maar ergens schuurt het van binnen. Waarom nu, met de Kerstdagen voor de deur, zoveel aandacht? Stille armoede is er het hele jaar! Wat als straks de Kerst is afgelopen en we de kerstballen weer in de doos stoppen? Blijven we dan ook denken aan die ruim vierhonderd gezinnen in en rond Amersfoort die wekelijks afhankelijk zijn van het aanbod van de voedselbank? Ze verdienen onze steun, niet alleen tussen Kerst en Nieuwjaar, maar vooral tussen Nieuwjaar en Kerst!

Een gedachte over “Een volle koelkast met Kerst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s