De krenten uit de pap

IMG_5592

Het duizelt me. Ik worstel mij door 23 deelprogramma’s. Ik bekijk mindmaps en tabellen en lees commentaar van andere inwoners van Amersfoort. De schrik slaat me om mijn hart. De gemeente Amersfoort moet nog 19 miljoen euro extra bezuinigen en inwoners kunnen meedenken. ‘Bewoners en partijen uit de stad kunnen invloed uitoefenen op de keuze die het gemeentebestuur moet gaan maken’. Zo staat het letterlijk op de website van de gemeente.

Het klinkt mooi; inspraak hebben. Maar hoe zal het gaan? Zullen de mensen die het hardst schreeuwen of die het beste hun argumenten kunnen aandragen winnen? Veel Amersfoorters reageerden boos op voorstel om het terrein van het Elizabeth ziekenhuis toch te bebouwen in het kader van de bezuinigingen. Die mensen zaten vast al in een werkgroep, zijn allemaal zeer mondig en komen met goede argumenten. Maar hoe zit het met de ouders die thuis problemen hebben en hun kind op een waardevolle cursus als “Piep, zei de muis” hebben gedaan en daar erg enthousiast over zijn? Die laten zich niet snel horen op zo’n gemeentelijke website.

Zelf vind ik dat het Spoffinfestival moet blijven. Veertigduizend bezoekers hebben daar afgelopen jaar van genoten en dat is heel wat meer dan het bezoekersaantal bij de Stips. Deze informatie punten kunnen wat mij betreft gesloten worden maar of ik dat nou kenbaar ga maken via http://www.amersfoort.nl/financien? Ik betwijfel het. En als ik al invloed wil uitoefenen dan moet ik dat wel de komende week doen, want we kunnen nog tot 6 april reageren.

In een tweet van een raadslid las ik “Nu is de burger aan zet”, maar ik heb geen idee welke zet ik moet doen. Ik vind dat er al genoeg gekort is en als er toch ergens op bezuinigd kan worden lijkt het me wel de Westtangent die 67 miljoen euro gaat kosten. De rondweg moet nog worden aangelegd en ik heb begrepen dat de nieuwe weg maar een paar minuten tijdwinst oplevert. Nu wordt een groot deel gefinancierd door ondermeer de Provincie en kan ik nergens achterhalen hoeveel de gemeente zélf moet bijdragen, maar elk miljoen dat de gemeente niet aan de weg hoeft uit te geven lijkt mij meegenomen. Eens kijken onder welk deelprogramma deze rondweg staat…. Nou zeg…Nergens te vinden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s