Discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing

IMG_1301 (1)

,,Heerlijk…”, zegt meneer Enzofoort nadat hij een slokje van zijn bier heeft genomen. We zitten op het bankje voor ons huis. Aan het eind van de middag kunnen we daar nog net van de zon genieten voordat één van ons gaat koken. Ik kijk op mijn horloge; twintig over vijf. Nog een minuut of tien en dan moet ik toch wel eens beginnen. Mijn wijnglas is bijna leeg. Ik zwaai naar een buurvrouw die voorbij fietst.

Veel mensen uit onze wijk Kruiskamp zullen nooit zo buiten zitten met een biertje of glas wijn. Zij drinken überhaupt niet. Voor veel wijkgenoten zit zelfs een glas appelsap in de tuin er niet in de komende weken; de Ramadan is begonnen. De maand van de inkeer. Tussen zonsopkomst en zonsondergang mag er niet gegeten, gedronken of gerookt worden. Poeh… Het lijkt me een enorme opgave. Helemaal omdat de dagen momenteel erg lang zijn en de nachten vrij kort. Hoe heerlijk is het niet om op een zonnige, warme dag naar de kraan te lopen en een koel glas water in te schenken? Hoe moeilijk is het om je maag te voelen en dan toch door te werken of er niets aan de hand is?

Discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing, daar gaat het om tijdens de Ramadan. Ik wou dat ik dat had op het gebied van eten en drinken. Hoe vaak heb ik me al niet voorgenomen om van maandag tot en met donderdag geen wijn te drinken voor het slapen gaan. En al die keren dat ik begon met een dieet. Ze zijn niet te tellen! Helaas is mijn wil niet sterk genoeg. Om over mijn doorzettingsvermogen maar te zwijgen. Ontzag. Dat is het woord dat bij de Ramadan past. Ik heb ontzag voor mensen die kunnen vasten. Ergens begrijp ik het ook niet goed; dat je je een maand lang van alles ontzegt omdat dat zo is voorgeschreven door je geloof.

Terwijl ik naar de keuken loop zie ik de minaret van de Mevlana moskee aan de Van Galenstraat. Even is er de twijfel; zal ik deze maand dan toch eens gaan minderen wat wijn en andere calorieën betreft? Ik ben bang dat ik het niet ga redden. Gebrek aan discipline…IMG_3843

3 gedachten over “Discipline, uithoudingsvermogen en zelfbeheersing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s