De nachtmerrie van 2015

IMG_6473 (1)

,,Hier woonden je papa en tante Pien vroeger”. Ik ben met mijn kleindochter in de wijk Kruiskamp.  We staan voor ons oude huis. Richting het spoor staan vooral nieuwbouwhuizen en een paar flats. Ook groeien langs het spoor weer bomen, maar dat heeft wel een tijdje geduurd. Als je het niet zou weten zou het net zijn alsof er niets gebeurd is in 2015. Alsof de ramp met de giftrein nooit heeft plaats gevonden.

Mijn kleindochter is inmiddels net zo oud als mijn dochter Pien was op het moment van de ramp. Elf jaar. Gelukkig waren we destijds een paar dagen op de camping in Vilsteren. Het was rond elf uur ‘s avonds. Ik weet nog dat ik even op mijn mobieltje keek en dat ik op twitter las dat er een grote ontploffing was geweest in Amersfoort. We hebben meteen de radio aangezet. Eerst ging er het gerucht dat het een aanslag was, maar al snel werd duidelijk dat een trein met giftige stoffen was ontploft. Ter hoogte van de Meridiaantunnel was een trein van de rails afgelopen en daarbij had hij een passagierstrein geraakt. De trein die was ontspoort bleek een trein te zijn met het uiterst giftige acrylonitril. Zes doden vielen er meteen er waren zo’n 28 gewonden.

,,Maar oma, ze wisten toch dat het gevaarlijk was?” vroeg mijn kleindochter. ,,Ja, maar ze dachten dat het toch niet zou gebeuren. Er kwam een explosie en toen ze gingen ze blussen ontstond er waterstofcyanide.” ,,Dat gebruikten de nazi’s toch ook in de gaskamers?”, mijn kleindochter was goed op de hoogte. ,,Ja lieverd, en door het gas hebben nu veel oude buurtgenoten van ons kanker. We zijn kort daarna verhuisd omdat we niet steeds geconfronteerd wilden worden met de rampplek. En weet je wat zo gek was; een paar weken voor de ramp las ik in de krant dat vervoerders van gevaarlijke stoffen op het spoor zo laks waren met informatie over hun ladingen. Dat bleek die dag ook, want het was niet duidelijk dat er acrylonitril in de wagons zat. In diezelfde periode was ook besloten dat er jaarlijks zevenduizend tankwagons met brandbare en giftige stoffen door Amersfoort mochten rijden.” ,,Belachelijk”, zegt mijn kleindochter fel. Gelijk heeft ze…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s