Klaar om te wenden

IMG_6607Vanaf een wat hoger gelegen gedeelte kijk ik hoe zoon Teun de boot leeg haalt, samen met zijn collega zeeverkenners. Het is de eerste keer dat hij mee is geweest op zomerkamp van de Karel Doormangroep en ik moet zeggen; ìk vond het best een lange week. Vorige week had ik hem op ditzelfde punt afgezet en was hij net zo stilletjes als hij nu is. Toen uit nervositeit, nu uit vermoeidheid, zo schat ik in.

Teun loopt behendig over de boot om van daar uit alles op de kade te gooien. Zijn witte haren lijken nog wel witter geworden. Zijn gezicht is zo bruin dat zijn lichte wenkbrauwen en wimpers nog meer opvallen. Ik kijk het tafereel eens aan en bedenk me dat het wel lijkt of mijn zoon in één week tijd een jaar ouder is geworden. Ineens zie ik dat hij is veranderd. Het jongetje van de lagere school is inmiddels een veertienjarige puber die mij in lengte voorbij geschoten is.

Hij loopt zelfverzekerd te sjouwen met peddels, zwemvesten en slaapzakken. Om hem heen lopen andere zeeverkenners druk heen en weer. Elk met een eigen taak, allemaal actief. Er worden zeilen schoongespoeld, boten leeg gehoosd en af en toe is er tijd voor een dolletje. Een half uur later is alles opgeruimd en wordt de week officieel afgesloten, daarna fietsen we naar huis.

“Escape from Alcatraz” was het thema dit jaar en dat betekende een heleboel spannende spelletjes zo blijkt al snel uit de verhalen op de fiets naar huis. Teun fietst naast Meneer Enzofoort en ik vang flarden op over smokkelen, een gouden kaarsenstandaard en een nachtelijk spel.

Als we even later thuis vertelt hij over hoe ze hebben overnacht op een eiland bij het Markermeer en hoe de boten de laatste dag naar De Stuw in Amersfoort zijn gesleept. Dan gaat zijn tas open. Vochtige handdoeken, gekreukelde natte t-shirts, schoenen, een instructieboek… ik zoek de was uit en Teun neemt de andere spullen mee naar zijn kamer. Daarna verdwijnt hij in de badkamer.Als Teun even later opgefrist uit de badkamer komt kan ik alleen maar blij zijn. Blij dat hij een leuke week heeft gehad, blij dat hij weer thuis is. We zijn weer compleet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s