Zie ginds komt de stoomboot

IMG_5059

Zou er al onderzoek naar gedaan zijn? Een onderzoek om te kijken of de mensen die zo pleiten voor het behoud van Zwarte Piet, ook met open armen de vele (boot)vluchtelingen verwelkomen? Of zijn de mensen die de traditie in ere willen houden vooral tégen de komst van vluchtelingen omdat ze vinden dat er te weinig ruimte is in Nederland? Ik ben er wel nieuwsgierig naar. Misschien is er helemaal geen verband. Misschien staan de meningen over Zwarte Pieten en bootvluchtelingen wel los van elkaar.

Hoe dan ook. Het heeft me flink bezig gehouden deze week. De sinterklaascomités in Amersfoort en omstreken houden zich vast aan de traditie en zij vinden dat daar een zwarte zwarte piet bij hoort. Ik vind dat jammer. Mij maakt het niet uit wat voor kleur een Piet heeft en als er een groep is die zich aan de stereotiepe zwarte pieten stoort, waarom dan niet wat toleranter zijn? De wereld verandert en sommige tradities zijn nu eenmaal niet meer van deze tijd.

Oei, wat zeg ik nou…. Ik hoop dat ik nu niet voor landverrader wordt uitgemaakt. Straks moet ik nog met meneer Enzofoort, Teun en Pien in een gammel bootje richting Zweden stappen omdat ik bang ben dat ik in de Kruiskamp niet meer veilig woon. Misschien ben ik wel bang dat ik het niet overleef tussen al die boze Zwarte Pieten-fans. Dan hoop ik maar dat ze in Zweden mij en mijn gezin uit het water vissen en ons helpen een nieuw bestaan op te bouwen. Dat ze niet denken dat ik daar kom omdat mijn huis in de Kruiskamp niet groot genoeg was. Dan hoop ik dat ze begrijpen dat vluchten mijn laatste strohalm is geweest.

Dat zij het niet hebben over gaskamers. Dat zij niet lachen bij foto’s van verdronken kinderen. Dat zij niet zulke harde uitspraken doen over vluchtelingen zoals ik las via social media. Ik werd er gewoon misselijk van. Net als van de opmerkingen over NSB’ers tijdens de pietendiscussies.

Ik hoop van harte dat we de vluchtelingen net zo vriendelijk zullen ontvangen als de  pieten die per boot naar Nederland komen. Er wordt aan de deur geklopt. En dan doe je gewoon open!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s