Kracht en glans

,,Hebben jullie ook toilettassen?”, ik kijk het meisje van de Action op het Neptunusplein verwachtingsvol aan. ,,Ja hoor, als u hier het middenpad in gaat dan halverwege aan de rechterkant”, antwoordt ze geroutineerd. Die vraag is haar vandaag vast al vaker gesteld want als ik naar de aangewezen plek loop zie ik nog net twee toilettassen liggen. Een rode met witte stippen en een paarse met rode stippen. Alle toilettassen voor mannen zijn inmiddels al uitverkocht. Ik doe de toilettassen in mijn mandje en loop daarna naar de afdeling met drogisterijspullen.

Uit mijn tas vis ik een briefje. Scheerzeep, scheermesjes, tandenborstel, tandpasta, shampoo. Gek idee, ik weet niet wie deze spullen gaan gebruiken en toch vind ik het moeilijk om een keuze te maken. Ik kijk naar de tekst op een fles shampoo; ,,Strength & shine”, staat er op. Dat wil ik de ontvangers van deze spullen wel meegeven. Als ik alles heb afgerekend fiets ik naar huis. Ik verdeel de spullen over de twee toilettassen en stop er nog een kaartje in waarin ik de ontvanger veel sterkte wens.

Nu moeten ze nog naar Loubna Boushel. Ik ken haar van het schoolplein en zag via Facebook dat ze een inzamelingsactie hield voor mannelijke vluchtelingen in Apeldoorn. Dit is nu een actie waar ik helemaal achter sta; geen oude afgedankte spullen die eigenlijk niet nodig zijn, maar noodzakelijke levensbehoeften. Het moet toch fijn zijn om als vluchteling een toilettas met inhoud te krijgen zodat je je weer kunt wassen en scheren. En ik vind het fijn om geen geld te storten, maar daadwerkelijk naar de winkel te gaan om iets te kopen. Loubna stuur ik een berichtje met de vraag waar ik de toilettassen naar toe kan brengen. Ze schrijft terug dat ze wel even langs komt rijden omdat ze toch een rondje maakt en in de buurt is. Kort daarna staat een stralende Loubna voor de deur. Ik loop met haar mee naar haar auto. De achterbank ligt vol met toilettassen.

Wat een geweldige actie. Twee dagen geleden schreef ze dat ze iets wilde doen voor de vluchtelingen en uiteindelijk heeft ze zo’n tweehonderd toilettassen ingezameld. Dit is niet het enige initiatief; Amersfoort is krachtig in actie gekomen en dat geeft de stad glans!

IMG_7404

Een gedachte over “Kracht en glans

  1. Nienke in de Leeuwarder is ook een collum geschreven door Jantien de Boer,ook overvluchtelingen. Die wil ook daad werkelijk iets doen ,leuk om te lezen ! Jouw collum was weer heel goed, zo denken er heel veel mensen over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s