Present; een cadeautje!

IMG_4544

,,Moet dit ook naar de kringloop of kan het weg”? De vrijwilligster kijkt vertwijfeld naar mijn cliënte terwijl ze naar een doos met vazen wijst. Mijn cliënte Esther reageert als door een wesp gestoken. ,,Natuurlijk kan dat niet weg” zegt ze geërgerd. ,,Daar is de kringloop echt wel blij mee”. De vrijwilligster zegt niets, pakt de doos op en brengt hem naar één van de auto’s waarin nog meer spullen voor de kringloop staan.

Ik kijk naar Esther en zie dat het zwaar is voor haar. Esther was de regie een beetje kwijt door geldproblemen, psychische klachten en fysieke mankementen. Dat uitte zich in het verzamelen van ondermeer boeken, videobanden, vazen en spelletjes. Nu is het tijd voor een nieuwe start maar ze vindt het moeilijk om afstand te doen van haar spulletjes. Ook is het een grote stap geweest om een groep mensen in haar huis te laten. Natuurlijk zijn die er met de beste bedoelingen, maar toch.

De vrijwilligers zijn allemaal lid van een kerk in Vathorst. Via de organisatie Present worden ze ingezet om mijn cliënte te helpen haar huiskamer wat leger te maken, want nu staat het er zo vol dat ze amper bij haar tuindeur kan komen. Deze middag gaan ze de huiskamer opruimen, maar soms schilderen ze een kinderkamer, gaan ze met sop en mop aan de slag om vies huis weer leefbaar te maken, of voeren ze rommel uit de tuin af. Met dat laatste helpen ze Esther vandaag ook.

Naarmate de middag vordert ontspant Esther zich. Ze maakt grapjes en zet thee voor alle aanwezigen. Aan het eind van de middag is de tuin opgeruimd en kan mijn cliënte gewoon zonder problemen via de tuindeuren naar buiten. Wat een prachtig resultaat! Veel hulpverleners in Amersfoort kennen stichting Present en regelen via deze stichting vrijwilligers voor hun cliënten. Deze cliënten moeten vaak wel even over een drempel heen, maar als ze het resultaat zien zijn ze blij dat ze de stap hebben gezet. De vrijwilligers gaan na zo’n middag moe maar voldaan naar huis en de cliënten kunnen een nieuwe start maken. En de vazen? Die kun je volgende week vinden in de kringloop winkel. Net als een heleboel spelletjes en boeken.

2 gedachten over “Present; een cadeautje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s