Parijs

IMG_8416 ,,Ik baal er wel van dat Parijs niet door gaat”, Teun loopt langs me richting de trap. Nukkig loopt hij naar boven. ,,Maar het wordt toch uitgesteld naar februari”, roep ik naar boven. ,,Ja, maar daarom baal ik nog wel”, en weg is hij. Komende week zouden leerlingen van het Vathorst College een paar dagen naar Parijs gaan, maar door de aanslag van vorige week is het schoolreisje uitgesteld en om eerlijk te zijn; daar ben ik niet rouwig om.

De teleurstelling van mijn zoon snap ik wel. Het doet me denken aan mijn eigen middelbare-schooltijd. Ik was 17 en we zouden met de klas naar Praag. Die reis werd afgelast in verband met de kernramp van Tsjernobyl. Er was nog geen internet of twitter en het nieuws kwam langzaam op gang. Ik zie nog het plaatje voor me bij het journaal met een tekening van de radio-actieve wolk die onze kant op kwam. De spinazie die mijn moeder net had gekocht moest worden weggegooid in verband met de straling. Als puber vond ik het enorm bedreigend en het maakte me onrustig.

Datzelfde onrustige gevoel had ik de dagen na 11 september 2001. Teun was twee weken oud en we deden samen een middagdutje toen meneer Enzofoort de slaapkamer in kwam om te vertellen dat er een vliegtuig het WTC ingevlogen was. Ik was meteen klaarwakker. De rest van de dag heb ik voor de televisie doorgebracht. Ongeloof overheerste; dit kon niet waar zijn! In wat voor bizarre wereld hadden we ons kind gezet? Ik dacht dat dit het einde van mijn relatief onbezorgde leven zou zijn, maar de wereld bleek veerkrachtig. De angst werd minder en het leven kreeg weer zijn beloop.

Daarna ondermeer de moord op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, de ramp met de MH17, de aanslag op Charlie Hebdo. Allemaal incidenten die mij persoonlijk raakten. En nu dan de aanslagen in Parijs. Natuurlijk mogen we ons niet laten leiden door angst maar ik ben blij dat Teun deze week thuis slaapt. Hopelijk herinnert hij zich de aanslagen in Parijs later als een incident en niet als het begin van een hele onrustige periode met een reeks aanslagen in Europa. Maar om eerlijk te zijn….IMG_8397

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s