Pepernoten met een bijsmaak

IMG_8927

Ik weet het niet meer. Ik weet niet of ik het Sinterklaasfeest nog wel zo leuk vind. Nu Teun en Pien op de Middelbare School zitten is het heel anders geworden. Het Sinterklaasjournaal wordt niet meer bekeken, er worden geen schoenen meer gezet en ook de cadeaus veranderen. Geen playmobil, playdough of stabilo-pennen meer op hun verlanglijst. Sterker nog; ik ben geen enkel verlanglijstje tegengekomen in huize Enzofoort en op de vraag wat ze graag zouden willen, gingen de schouders omhoog.

Vijf december voelt voor mij minder feestelijk dan voorgaande jaren. De hardheid van de zwarte pietendiscussie staat mij enorm tegen. Programma’s daarover heb ik gemeden; de documentaire “Blackface” heb ik niet bekeken. Discussies op sociale media heb ik geblokkeerd en het magazine “Piet”, een soort handboek voor een moderne sinterklaasviering heb ik links laten liggen. Ik vind dat we de traditie best een beetje mogen veranderen en ik zou het zelfs niet eens erg vinden wanneer deze traditie langzaam verdwijnt. De wereld verandert nou eenmaal. Maar om elkaar te bedreigen omdat je een andere mening hebt gaat me echt te ver.

Natuurlijk geniet ik van de verwachtingsvolle gezichtjes van kinderen, de liedjes en de gezellige sfeer rondom Sinterklaas, maar het idee dat er al ‘vanghoedjes’ te koop zijn zodat de kinderen meer pepernoten kunnen scoren staat mij ontzettend tegen. Ook de cadeaus lijken steeds duurder te worden. Het ‘speelgoed van het jaar’ voor kinderen van elf jaar is een robot van bijna vierhonderd euro. Dat is toch van de zotte? Denk ook eens aan al die ouders die van een minimum moeten leven en hun kinderen ook vandaag niet teleur willen stellen; hoe moeten zij opboksen tegen de overvloed die in de winkels te zien is?

Ik ben echt geen zuurpruim die niet van gezelligheid houd; de chocolademelk en pepernoten liggen klaar, de blokken voor de open haard idem dito. Ook heb ik afgelopen week echt mijn best gedaan om leuke cadeautjes te kopen voor de familie. Kortom: het wordt vast gezellig vanavond, maar ik denk wel dat ik de kinderen ga vragen of we het volgend jaar een keer anders kunnen doen. Gewoon vier bescheiden pakjes onder de Kerstboom. Het begin van een nieuwe traditie in huize Enzofoort.

4 gedachten over “Pepernoten met een bijsmaak

  1. Gisteravond voor de eerste keer de reactie gezien van mijn oudste kleinkind op thuis bezoek van de pietermannen het gevoel van Sinterklaas komt door hun ogen weer terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s