Luchtkastelen

IMG_8954

,,Een kinderopvang, dat lijkt me leuk”, zegt Pien enthousiast. ,,Misschien is het gebouw daar wel wat te groot voor trouwens”. We fietsen vanuit de stad richting Kruiskamp en hebben het over het gebouw van V&D dat binnenkort leeg komt te staan. ,,Mij lijkt een discotheek wel wat”, zeg ik. Pien kijkt me lachend aan. ,,Jemig mam, daar ben je toch te oud voor”. Ik zeg even niets.

Een dansgelegenheid. Ik vind het eigenlijk best een goed idee. Het bestemmingsplan zal wel gewijzigd moeten worden, maar hoe gaaf is het voor de jeugd om midden in de stad naar de disco te kunnen? Op de begane grond knalt de muziek uit de speakers, maar ga je met de roltrap naar boven dan kun je rustig wat praten en luieren op de loungebanken. Voor een hap tijdens de stap ga je richting de zolderverdieping waar de gaspitten van het huidige restaurant La Place nog steeds dienst doen. De tafels en stoelen van het restaurant kunnen gewoon blijven staan. In de zomer zie ik jongeren al chillen op het grote dakterras. Ik droom nog even verder. Die bovenste verdieping, vlak onder het prachtige glas in looddak, zou ik verder inrichten voor kleine akoestische optredens.

Het centraal gelegen gebouw van V&D als een soort poppodium dus. Met ondernemer Dirk-Jan Stip als bedrijfsleider. Hij wil al heel lang een dansgelegenheid in onze stad en heeft het enthousiasme en de expertise. Wat ook wel handig is: het gebouw heeft drie in- en uitgangen dus bij calamiteiten zijn er genoeg ontsnappingsmogelijkheden. Bij het gebouw, onder het Sint Jorisplein, ligt een parkeergarage die normaal ‘s avonds leeg staat. Daar is genoeg ruimte voor de auto’s, fietsen en brommers van de dansliefhebbers. Dat laatste bedenk ik mij wanneer ik mijn fiets onder ons eigen afdak zet.

Als Pien en ik binnenkomen zit Teun op de bank. ,,Wat zou jij doen met het V&D gebouw?” vraag ik. Teun heeft zeker honger want hij antwoordt ‘een TFC’. Een ‘Teun Fried Chicken’. Even later begint meneer Enzofoort over een creatieve broedplaats, met werkruimtes, mogelijkheden voor exposities en kantoorruimte voor organisaties als Spoffin. Wij genieten van het fantaseren over het hergebruik van het V&D-gebouw. Ik ben benieuwd naar úw idee.

IMG_8955

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s