Theezakjes en vuilnisbakjes

IMG_9117,,Moet deze nu in het gft-bakje of in de gewone vuilnisbak?”. Ik heb net een piramide-theezakje uit de theepot gevist en twijfel even. Normaal gooi ik theezakjes in het gft-bakje naast de kraan, maar het zakje van deze Russian Earl Grey lijkt wel gemaakt van een soort plastic. Toch maar in de gewone vuilnisbak. Het is inmiddels een gewoonte bij ons in huis.

We scheiden afval, zoveel we kunnen. De oude kranten gaan in de blauwe papierbak, evenals de papieren verpakkingen van bijvoorbeeld de hagelslag of de lege eierdozen. Glas, voornamelijk lege wijnflessen, gaan naar de glasbak en ook ons gft-afval zamelen we apart in. Het is iets meer werk, maar ik heb het graag over voor een beter milieu. Als ik al het afval bij elkaar zou zetten wat wij als gezin per week produceren dan zou ik enorm schrikken denk ik. Ik ben dan ook blij dat een groot deel van het afval gerecycled kan worden.

In Nieuwland wordt een nieuw afval-inzamelsysteem getest waarbij het plastic afval wordt opgehaald. Het restafval moet je zelf naar ondergrondse containers brengen. Sinds het plastic, inclusief blik, sap- en zuivelpakken, ook apart wordt ingezameld merk ik dat we amper nog restafval overhouden. Nou; ik ga liever één met een vuilniszak restafval naar zo’n verzamelpunt, dan vier keer met een zak vol plastic.

VVD-raadslid Maarten Flikkema is tegen het zelf wegbrengen van restafval. Volgens hem is driekwart van de Amersfoorters het met hem eens. Dat kwam naar voren uit een onderzoek naar huishoudelijk afval. Maar in datzelfde rapport stond ook dat bijna driekwart van de mensen in principe wel meer afval wíl scheiden en daar ook wel wat moeite voor wil doen. Soms heb je een duwtje in de goede richting nodig, denk ik. Waarom mensen de restafval niet weg willen brengen naar een container in de buurt? Ze zijn bang dat de zakken te vies en te zwaar zullen zijn. Misschien dat de VVD daarom wel tegen deze vorm van inzamelen is. Ik zie de best geklede Amersfoortse gemeenteraadsleden Maarten Flikkema en Daniëlle van Wijngaarden inderdaad niet met een vuilniszak door de wijk lopen om hun restafval weg te brengen. Overigens ook niet met een zak vol plastic.

5 gedachten over “Theezakjes en vuilnisbakjes

  1. Leuk verhaal, sinds 2 jaar scheiden wij hier in Menterwolde als ons afval, tuin en groente afval in de groene bak, glas en blik apart, halen ze 1x per 2 weken op, plastic en sappakken apart, komt men om de 4 weken ophalen en dan de grijze container met rest afval, 1x per 2 weken, maar is er in 2015 bij mij maar 4x geplaatst. Deze betalen we per aanlevering en dan zie je toch dat er amper wat overblijft en is het een sport om alles zo goed mogelijk te scheiden en bijna geen rest afval meer aan te leveren. Misschien een druppel op een gloeiende plaat wat we hier in Nederland doen, maar voor een beter milieu is het toch beginnen bij jezelf. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s