Geen kwajongensstreken meer

IMG_9169Belletje lellen bij de buurvrouw. Proberen een ruitje in te gooien bij een slooppand. Met papieren pijltjes door een pielkebuis op voorbijgangers schieten. Ik heb het allemaal gedaan toen ik jong was maar het was -volgens mij- vrij onschuldig. Misschien lag het aan het feit dat ik geen jongen ben en dat ik in een klein stadje ben opgegroeid. Iedereen kende elkaar en was je aan het klooien op straat dan werd je daar op aangesproken. Ach, de puberteit. Dat is toch een periode van grenzen opzoeken. Uitproberen hoe ver je kunt gaan. Dat hoort bij de leeftijd.

Maar wanneer gaan kwajongensstreken over in vandalisme? Wanneer wordt een beetje hangen in een wijk echte overlast? De afgelopen week stond de krant vol met verhalen over vandalisme en overlast: Vandalen vernielen speeltoestellen in speeltuin Kruiskamp. Overlast in bieb lijkt niet te beteugelen. Ondernemers Euterpeplein zijn overlast hangjongeren beu. Het maakt me boos en ik begrijp het niet goed. Dat je een plek wilt om te chillen kan ik inkomen. Maar waarom dan andere bezoekers van het Eemhuis lastig vallen? Waarom met een steen een ruit van een ondernemer vernielen? Waarom het favoriete speeltoestel van de kinderen uit je wijk moedwillig kapotmaken?

Is er te weinig te doen voor deze jongeren of hebben ze niet geleerd om met respect met anderen en andermans spullen om te gaan? We kunnen deze Amersfoortse pubers hard straffen of hen juist mogelijkheden bieden. En we kunnen ze zelf aanspreken of het aan de politie overlaten. Misschien moeten wij als ouders zelf aan de bak met behulp van de jongerenwerkers op straat. Wat mij in ieder geval niet handig lijkt is het verminderen van het aantal voetbalvelden in de stad. Want waar gaan de jongeren naar toe die nu nog wel eens tegen een balletje trappen? Voor je het weet trappen ze straks ook naar vuilnisbakken of winkeldeuren.

Misschien moeten er juist meer plekken gecreëerd worden voor de jeugd. Hangplekken met goed toezicht. Het probleem is te groot geworden om er niets mee te doen. Ik ga in gesprek met mijn eigen pubers en hoop dat andere ouders dat ook doen. En Amersfoortse politici, laat er alsjeblieft geen gras over groeien! Of maai het in ieder geval niet weg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s