Lijdensweg

PICT0025-17

De eerste keer was ik nog onder de indruk; wat een gaaf idee om op deze moderne manier het verhaal van Jezus zijn kruisiging te vertellen. Nummers van De Dijk, van Van Dik Hout en van The Scene vormden de basis en Syb van der Ploeg was een prachtige Jezus.

Nu ben ik er inmiddels helemaal klaar mee. Wat begon als een originele manier van het brengen van het lijdensverhaal is verworden tot een kermis die uit zijn voegen lijkt te barsten. En die ‘Passion-kermis’ wordt dit jaar gehouden in Amersfoort. Dat kan niemand zijn ontgaan, of hij moet achter een steen hebben gelegen. Meer dan drie dagen.

Tsjongejonge, wat een overdaad aan publiciteit. Kranten, televisie, websites en Facebookpagina’s. Het kan niet op. Het begon met de onthulling dat Amersfoort dit jaar was uitverkoren om als decor te dienen. Daarna kwam de digitale zoektocht naar Jezus. Moderner kan het niet. Via Facebook en twitter konden fans er achter komen wie dit jaar Jezus is. Wel bijzonder dat de Evangelische Omroep óns vraagt om Jezus te onthullen!

Vervolgens werden de andere hoofdrolspelers één voor één voorgesteld; ze schoven bijna allemaal aan bij verschillende talkshows of radioprogramma’s. Na weer wat publiciteit hadden 600 mensen zich binnen anderhalf uur aangemeld om mee te lopen met het kruis. En het eind is nog niet in zicht.

Thema dit jaar is ‘Hoop’. Nou, ik vind het een hoop gedoe: het fietspad aan de Kleine Koppel gaat een week lang dicht, de stad wordt afgesloten en het plein is een paar dagen onbegaanbaar.
Maar ik was helemaal verbaasd toen ik zag dat je gratis polsbandjes van The Passion kon aanvragen. De tekst: Never.Lose.Hope. Nou, dat kost mij moeite. En trouwens; is die hype met de gekleurde polsbandjes niet al een beetje passé Passion?

Het enige wat nog lijkt te ontbreken is iets eetbaars. Mij lijkt een Passionkoekjeslijn wel wat. Het Mariakoekje kent u natuurlijk al. Maar wat dacht u van de Hoopwafel, de Barabastogne en niet te vergeten het Judascakeje? Dat moet een cupcake worden die er van buiten heerlijk uit ziet, maar die van binnen erg bitter is. Of de Jezus-aan-het-kruis-lollie het haalt is nog niet bekend.

8 gedachten over “Lijdensweg

  1. Jammer dat je er klaar mee bent. 20.000 aanwezigen op het plein (rechts en achter mij gezinnen uit Cuijk en Breezand én jonge mensen die geroerd opgaan in het festijn, zelf ben ik originele keientrekker) zijn er nog niet klaar mee, net als de 3 miljoen kijkers. Had je deze column geschreven als The Passion in een andere stad plaats had gevonden?

    • Hallo,

      Ik zou deze column niet geschreven hebben als het in een andere stad had plaatsgevonden omdat ik schrijf voor de Amersfoorte Courant, en het interesseert de Amersfoortse lezers niet hoe ik de passion in bv Groningen vond. Ik zag dat veel mensen er van genoten en ik heb zelf ook gekeken op de televisie, maar blijf ik erbij dat de commercie en het circus er omheen nogal overdreven was. Als je weet dat er bijna niets kan in onze stad Amersfoort, dat je overal moet leuren om een vergunning, dan staat dat in geen verhouding met de dingen die allemaal konden omdat The Passion in Amersfoort kwam. Daarover heb ik in mijn laatste column geschreven. Fijn in ieder geval dat je genoten hebt.

      • Het feit dat je voor Amersfoortse Courant/AD schrijft doet niet ter zake. Als mediadeskundige zou juist jij moeten weten dat er vooral naar exposure wordt gekeken, zie de festivals de komende en afgelopen zomers in Amersfoort. Het circus er om heen viel nogal mee. Amersfoort gaat vooral fout op kleine initiatieven zoals de teksten op restaurant Dara én de reddingsboei, wat mij betreft komen die morgen terug. Helaas speelt de lagere ambtenarij een belangrijke rol in de toekenning van vergunningen. Let wel, het gaat om één (beroeps-)klager die Dara aan de orde stelt. Wat is nu een éénmalige bijdrage van €225K als de bollenfabriek op het Eemplein €34 mln. gekost heeft en een onbeheersbare schuldenlast veroorzaakt bij het Kade-gebouw aan de andere kant van het spoor. Amersfoort heeft de bijdrage al lang terugverdiend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s