Safe of zeef

IMG_5604

Het zou mij kunnen overkomen. Een typefout maken waardoor mijn columntekst niet bij het AD terecht komt maar bij het blad Adformatie. Onhandig, maar geen man overboord. Als je de gegevens van bijna tweeduizend zorgontvangers naar het verkeerde email-adres stuurt is het andere koek. Stel dat ik die Amersfoortse ambtenaar was geweest. Het zweet zou me uitbreken, mijn hart zou sneller kloppen en ik zou precies doen wat er gedaan is; vragen om het bericht te vernietigen.

Dat de ontvanger het incident heeft aangegeven bij de Autoriteit Persoonsgegevens snap ik, daartoe is hij zelfs verplicht maar dat hij een tijdlang weigerde de gegevens te verwijderen vind ik raar.
Toch is dat niet het ergste. Wat mij het meeste zorgen baart; de fout is tien weken lang door ambtenaren stilgehouden! Nu heb je de poppen aan het dansen.

Arme Fleur Imming. Als verantwoordelijk wethouder is ze niet meteen op de hoogte gebracht en nu moet zij de boel weer recht breien. Hopelijk weet ze dinsdag, tijdens de ingelaste raadsvergadering, antwoord op alle vragen. Bijna tweeduizend gedupeerden; ik verwacht dat de publieke tribune aardig vol zal zitten.

Ik vraag mij ook af hoe erg het eigenlijk is. Begrijp me goed, het doorsturen van privacy-gevoelige gegevens via de mail zou niet moeten kunnen maar het is gebeurd en nu moeten we zorgen dat het nooit meer voorkomt. Vraag is; welke gegevens waren er precies doorgestuurd en is het erg wanneer iemand kan zien dat je hulp ontvangt van bijvoorbeeld een thuisbegeleidster van Welzin? Of is het pas erg wanneer je diagnose er ook bij staat?

We leven in een maatschappij waar constant informatie uitgewisseld wordt. Overal laten we, vaak zonder dat we het doorhebben, onze gegevens achter. Via mijn mobiel ben ik traceerbaar, facebook weet welke reclames mij aanspreken en Albert Heijn weet door de bonuskaart dat ik van rode wijn houd.

Maar eerlijk is eerlijk; ik zou er heel erg van balen wanneer door het datalek bekend wordt dat ik in therapie zit omdat ik soms complotten zie die er niet zijn. Vaak met ambtenaren en raadsleden als hoofdpersoon. Of ben ik nu te paranoïde? Dinsdag toch maar even horen of dat soort informatie in de gelekte mail stond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s