Om te janken

IMG_9666
Oh bah! Wat kan ik er slecht tegen wanneer mensen proberen een slaatje te slaan uit iets dat op zichzelf al erg genoeg is. Dat van bijna 2000 klanten van het wijkteam informatie is gemaild naar iemand die het niet had mogen ontvangen is een fout. Dat daar drie afdelingen en de gemeentesecretaris wekenlang van op de hoogte waren en het niet werd doorgegeven aan wethouder Imming is niet goed te praten. Dat cliënten boos en geschrokken zijn snap ik ook nog wel. Maar dat er dan een advocatenbureau is die gaat kijken of er een schadeclaim kan worden neergelegd bij de gemeente vind ik echt om te janken.

We hebben hier in Amersfoort onze eigen meester Visscher, sinds deze week ook wel bekend als de datalekadvocaat.nl. Zou hij trots zijn op zichzelf? Trots op het feit dat hij de domeinnaam heeft kunnen claimen en geïnteresseerden door worden verwezen naar zijn al bestaande advocatenbureau? Zou hij zich echt inzetten voor het leed dat de gedupeerden is aangedaan of gaat het hem om geld en naamsbekendheid? Ik heb zo mijn twijfels.

Naast de advocaat zijn er twee dames die een besloten facebookpagina zijn begonnen voor datalekgedupeerden. Ze zijn boos dat hun privacy te grabbel is gegooid. Nou dames, dan zou ik ook iets doen aan jullie eigen datalek. Via Facebook kwam ik van alles te weten over jullie. De één houdt van Eddy Wally, de andere heeft een tatoeage en ik zag ook veel foto’s. Kortom; hoe datalek ben je zelf? Gaat het jullie echt om de schending van privacy of om het geld?

Terwijl ik dit schrijf vraag ik me af of het wel zo verstandig is een column te schrijven waarin ik niet zo aardig ben voor advocaten en gedupeerden. Voor ik het weet heb ik een claim aan mijn broek hangen omdat ik een advocaat én gedupeerden van het datalek dupeer. Op zich heb ik nog niet echt iets ergs over hen gezegd, maar het had wel gekund! Net zoals bij het datalek van de gemeente; er is geen misbruik gemaakt van de gegevens, maar het had wel gekund!

Kent iemand trouwens nog een goede advocaat? Voor de zekerheid?

Een gedachte over “Om te janken

  1. De column ”Om te janken” doen geen recht aan de situatie waarin een groot aantal burgers van Amersfoort zich bevinden en doet evenmin recht aan de bedoelingen van ons kantoor.

    In de eerste plaats wordt gesuggereerd dat het enkel zou gaan om schadevergoeding terwijl het primair gaat om het bijstaan van getroffen burgers en het verkrijgen van duidelijkheid. Dat was niet nodig geweest als de gemeente zich aan de wet gehouden zou hebben en direct openheid van zaken gegeven zou hebben. Dat was wellicht ook niet nodig geweest als de gemeente afgelopen week meer inzicht had gegeven. Tot nog toe weet bijvoorbeeld echter geen van de getroffen burgers wat er in zijn of haar geval in de e-mailbijlage stond opgenomen.

    In de tweede plaats wordt gesuggereerd dat vergoeding van eventuele schade het allemaal alleen maar erger zou maken. Als er schade is geweest door dit optreden van de gemeente, dan moet dat vergoed worden. Of vindt u dat (het risico van) bijvoorbeeld identiteitsfraude er nu eenmaal bijhoort?

    En wat die persoonlijke claim betreft: niet teveel zorgen, we leven in een vrij land!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s