Misselijk

 

Een groep mensen niet accepteren bij een avondvierdaagsen omdat je de veiligheid niet kan waarborgen. Dat begrijp ik niet. Deze keer ging het om een groep vluchtelingen, eerder werd een groep gehandicapten geweigerd omdat ze zich te kort van tevoren opgaven. Waarom zou je maatregelen moeten nemen wanneer er twintig deelnemers bijkomen? Was de organisatie van de Leusdense avondvierdaagsen bang dat er bomgordels gedragen zouden worden in plaats van snoepkettingen?

Wat een flauwekul om zo’n kleine groep vluchtelingen te weigeren bij een evenement dat sportief moet heten.Ik heb echt heel diep nagedacht welke maatregelen je moet nemen om het meedoen van deze groep goed te laten verlopen. Eerlijk; ik heb geen idee. En het moeten wel heel bijzondere maatregelen zijn wanneer je minstens vier weken nodig hebt om het te organiseren. Het gaat niet om honderden wandelaars, maar om twintig! Hoe moeilijk kan het zijn?

Wat een gemiste kans ook. Hoe kun je vluchtelingen nou beter laten integreren dan via de avondvierdaagse? Hoe leuk is het wanneer ze na vier dagen “een potje met vet” mee kunnen zingen. Hoe mooi zou het zijn geweest wanneer ze over vijfentwintig jaar hun kinderen trots hun medaille laten zien met de woorden; dit was mijn eerste avondvierdaagse. In Leusden!

Ik heb begrepen dat de organisatie te weinig tijd had om ‘onderzoek te doen naar de gevolgen van de deelname van de vluchtelingen’. Wat een gezeik. Ik zie weinig gevaar. Weet je wie juist risico vormen tijdens zo’n avondvierdaagse? Tienjarige jongetjes die heel hard het talud op rennen en zich er rollend weer af laten vallen. Of moeders zoals ik die op de derde wandeldag helemaal uit hun plaat gaan omdat ze alweer een kind uit een tuin met rododendrons moeten plukken.

Mensen die weken gelopen hebben om naar een veilig land te vluchten kunnen ook wel vier avonden voor hun plezier wandelen zonder dat ze een risico zijn of veroorzaken, denk je niet organisatie? Bah. Wat heb ik toch een hekel aan die bureaucratisch organisaties met zelfopgelegde regeltjes. En aan mensen die zich verschuilen achter die regels. Om misselijk van te worden.IMG_7487

5 gedachten over “Misselijk

 1. Ik begrijp en deel enigszins je irritatie maar niet de stemming makende ondertoon (misselijk, bomgordel, de bijplaatste foto, vluchtelingen die weken hebben gelopen…) in dit artikel en gerelateerde stukjes (zoals in de Volkskrant).
  Uit ervaring weet ik dat het voor de organiserende en begeleidende vrijwilligers (en vrijwillige organisaties) steeds moeilijker wordt om aan alle regels, eisen en wensen die wij als moderne en ontwikkelde democratische gemeenschap onszelf stellen. Laat staan dat iedere vrijwilliger er naar uit kijkt om elke mondige ouder, deelnemer, activist of journalist mondeling te moeten pareren.
  Of het nu lokale sportevenementen, sinterklaasfeesten of andere gemeenschappelijke activiteiten en tradities betreft, we hebben vrijwilligers nodig. Helaas zijn die er steeds minder omdat ze wel uitkijken om zich vrijwillig te branden aan een aan hun eigen begrip en vermogen ontstijgend (politiek) knelpunt.
  Dus houd op met dit soort suggestieve blogs, columns en artikelen en werk (vrijwillig) samen aan het behoud van onze tradities en eigen waarden met respect voor elkaar en iedereen.

 2. Wat een rare toestand inderdaad. Ben benieuwd naar een verklaring. Het is een veeg teken dat we nu echt alle vluchtelingen als potentieel gevaarlijk zijn gaan beschouwen. Word er gewoon verdrietig van.
  Misschien, bedenk ik me nu, waren ze bang voor negatieve reacties van andere wandelaars.

 3. Gefeliciteerd de avondvierdaagse organisatie Leusden heeft zichzelf opgeheven. Dus geen avondvierdaagse in Leusden meer. Lees het bericht op avondvierdaagseleusden.nl eens.

 4. Daar horen geen felicitaties bij. Ik vind het jammer dat ze de handdoek in de ring gooien en stoppen met de organisatie. Jammer dat ze niet flexibel waren en jammer dat ze destijds zelf (!) in eerste instantie de woorden “risico-groep” in de mond namen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s