Antroposofisch

De volgende tekst stond in Aedes Magazine van septemberimg_1260

“Dan ben jij het kindje en ik ben de moeder.” De driejarige Rosa regelt het allemaal wel. Terwijl ik in mijn hangmat lig en nog even geniet van de laatste zonnestralen tijdens de nazomer lopen in de tuin van de buren een stuk of vijf kinderen rond. Het is een vrolijke boel. Vanachter de heg hoor ik ze spelen. Nu is Rosa moeder, maar op andere momenten is ze zandtaartjes aan het bakken in de buitenkeuken of zingt ze een liedje met Jesse.

Ik zie nog het gespannen gezicht voor me van mijn buurvrouw toen ze mij meedeelde dat ze een kinderopvang wilde beginnen. Misschien had ze verwacht dat ik zou gaan tegensputteren, maar eigenlijk was ik meteen enthousiast. Ik vond het echt iets voor haar. Het werd een kleinschalige kinderopvang op antroposofische basis. Dat betekent dat de kinderen vaak buiten spelen. Het speelgoed is van natuurlijk materiaal gemaakt en tussen de middag wordt er zelfgebakken biologisch brood gegeten.

Terwijl ik in het zonnetje lig,  geniet ik van de rust waarmee mijn buurvrouw de vragen van de kinderen beantwoordt. Ook bewonder ik haar positieve houding; op kalme toon legt ze uit waarom iets wel of niet mag. Ik heb haar nog nooit echt boos meegemaakt of haar stem horen verheffen.

Het is maar heel sporadisch voorgekomen dat het er niet zo rustig aan toe ging. Het was op een bloedhete dag aan het einde van de middag. Drie kinderen waren tegelijkertijd aan het huilen. Ik kreeg medelijden met mijn buurvrouw. Maar toen ik vroeg of ik haar kon helpen antwoordde ze monter; “nee hoor, het komt wel goed.” En ze had gelijk. Het kwam ook goed.

Straks wordt het weer winter. Ook dan speelt Rosa samen met de andere oppaskinderen in de tuin. Laarsjes aan en rode wangen onder haar wollen mutsje. Wat voor weer het ook is, een frisse neus hoort er bij. Ik zal het dan wel missen; de kinderstemmetjes en de leuke uitspraken. In tegenstelling tot de kinderen zoek ik in de winter de warmte binnen op. Eigenlijk wel een gemiste kans. Ik kijk nu al uit naar het voorjaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s