Trots

IMG_6042

“I have to learn, have to try, have to trust, I have to cry…” Mijn 13-jarige dochter Pien zit achter de piano. Ze zingt dit nummer van Krezip terwijl haar vingers vliegensvlug over de zwart-witte toetsen gaan. Ik zing mee en doe de tweede stem. Ze heeft niet door dat ik naar haar kijk. Wat een prachtdochter heb ik toch. Gevoelig, lief en soms een tikkie naïef. Maar ook een doorzetter, en een muzikaal kind. De tranen springen in mijn ogen en ik moet moeite doen om de emotie niet door te laten klinken in mijn stem. Wat ben ik toch trots op haar.

Even later maak ik een wandeling langs de Eemhaven richting De Stuw. Ineens zie ik mijn zoon Teun lopen. Dat is waar ook. Hij gaat bij de Karel Doormangroep even een mast lakken, zodat die zaterdag klaar is wanneer ze naar de randmeren gaan om te zeilen. Teun ziet mij niet, waant zich onbespied. Wat een lang eind is hij toch. Vijftien jaar inmiddels en 1.87 centimeter lang. Ik denk terug aan toen hij nog een klein ventje was en naast zijn pake liep, hand in hand. Toen nog een kleuter, nu al richting volwassenheid. Wat ben ik toch trots op hem.

Ik loop langs een moestuin en de tranen wellen op in mijn ogen. In de verte zie ik een oudere man met zijn handen wroeten in de aarde. Zijn haar is grijs. Ik zie mijn vader. Ik herinner mij  hoe hij met zwarte modderhanden thuiskwam. In een emmer radijsjes, rabarber en boontjes. Veel boontjes. Vandaag zou hij 88 geworden zijn. Zou… Hij is al tien jaar dood.

Ik leun tegen een muurtje. Met mijn ogen dicht probeer ik mijn vader voor te stellen met de kinderen nu. Teun zou al groter zijn dan zijn pake en iets moeten bukken om hem onhandig te knuffelen. Pien zou een grapje maken en samen met hem een spelletje kaart spelen, zittend voor de bank. En ik zou vol trots naar mijn kinderen en hun opa kijken.

Ergens hoop ik dat mijn vader trots naar zijn kleinkinderen kijkt. Geloofde ik maar in een hemel…IMG_3327

Een gedachte over “Trots

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s