Heimelijk genoegen

ikea-1376853_960_720,,Oh, dat wil ik eigenlijk ook altijd al een keer doen.” Een moeder kijkt naar haar jonge dochtertje. Die had net een aanloop genomen en sprong enthousiast op het grote, opgemaakte bed.,,Weet je wat…” zegt de moeder ,,ik doe het gewoon.”  Ze neemt een aanloop en duikt giechelend op het dekbed en de kussens.

Meneer Enzofoort, Teun en ik worden er vrolijk van. Een oudere man niet. ,,De dames van de IKEA hebben vanavond een flinke klus om al die bedden weer netjes op te maken”, moppert hij zuur. Ondertussen zien we ook andere kinderen op bedden springen.  Sommige moeders ogen vermoeid en proberen hun kroost in het gareel te houden.

Zo’n woonwarenhuis maakt het kind in je los. Ook mijn 15-jarige puber heeft zich eerder dit jaar prima vermaakt in deze Zweedse winkel. ,,Hier deden we verstoppertje”, zegt hij terwijl we langs de afdeling met kasten lopen. ,,Mijn hart klopte zo hard dat ik dacht dat degene die me zocht het ook wel hoorde.” Ik kijk naar mijn zoon Teun en bedenk dat hij in kasten tot 1 meter 80 wel flink heeft moeten bukken. Hij is het laatste jaar de lucht in geschoten.

Vroeger als klein mannetje vond hij een bezoek aan deze winkel een waar uitje, Wanneer gaan we weer eens naar AKIA”, vroeg hij toen hij een jaar of zes was. Sindsdien hebben wij het in ons gezin over de AKIA. De ballen in de ballenbak waren niet aan hem besteed, maar hij was dol op de Zweedse balletjes in het restaurant.

We slenteren de winkel door en ik word steeds hebberiger. Ik houd me in, maar koop natuurlijk toch meer dan ik had bedacht. Fantastisk Servetten, een Lyckad ovenschaal, een Knalla rugzak en nog wat dingen. Bij de kassa tikken we zo’n zeventig euro af.

Dan volgt nog traditiegetrouw het broodje hotdog. Maar wat een tegenvaller: de gebakken uitjes en de zure bommen zijn er niet meer. Alleen de keuze uit drie soorten saus; mosterd, ketchup of hotdogsaus. Ik loop nog even rond om te kijken of ik ze niet per ongeluk gemist heb, maar nee. Afgeschaft. Wat een teleurstelling. Een uitje zonder uitje. Ter compensatie neem ik een ijsje. Een extra grote.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s