Geluksboodschapper

Bij wie zou dit koekblik in de kast hebben gestaan? En welke verhalen gaan schuil achter dit schilderij? Ik loop rond in de kringloopwinkel aan de Zwaaikom. Gek eigenlijk; menigmaal hebben we er een vracht aan huisraad achtergelaten maar ik ben lange tijd niet in de winkel zelf geweest. Uit zelfbehoud, om niet in de verleiding te komen veel te kopen. Ik ben verbaasd over de ruimte, over hoe netjes het is. Spulletjes gesorteerd op functionaliteit. Soms op kleur. Ik slenter wat rond. Bij de boekenafdeling word ik hebberig maar ik bedenk me dat we juist heel veel boeken de deur uitgedaan hebben om te ontspullen. Daarbij komt dat ik er nog drie op mijn nachtkastje heb liggen. Onder het stof.

Mijn oog wordt getrokken naar een gedeelte met tassen en kussens. En ik zie keukenschorten. Ze lijken nieuw. Er hangt een prachtexemplaar. Paars met een vrolijk motief aan de voorkant. Er zit een kaartje aan met daarop de afbeelding van een ekster. ‘De ekstertassen en huislijn-artikelen bestaan voor 100% aan de kringloop geschonken materialen. Ze worden ontworpen door Sally Pittman en gemaakt in het eigen atelier van Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden!’, lees ik op het kaartje. ‘Met deze aanschaf helpt u mensen aan een werkplek en bevordert u duurzaamheid! Waarom Ekster? Deze vogel staat in het verre oosten bekend als geluksboodschapper. In Europa werd de ekster vroeger op het platteland gezien als nuttige gast, die de akkers opruimde en van al het verzamelde iets moois maakte.’ Mooi is het schort zeker maar thuis hangen er al een paar.

Ik loop verder richting de koffiecorner met daarnaast een speciale afdeling met herbruikbare bouwmaterialen. Wat een goed idee. Hier kunnen overtollige plafondplaten, latjes en andere bouwspullen een tweede leven krijgen. Na een tijdje slenter ik richting uitgang en kom ik weer langs het keukenschort. Dan valt mijn oog op een tekst op de muur; ‘vrijdag 9 februari wordt om 15 uur de jubileumexpositie 5 jaar ekstertasatelier geopend’. Tja, daar komen vast veel mensen op af. Ik pak het schort en loop richting kassa. Voor het weg is. De schorten die nu thuis hangen lever ik binnenkort in. Kunnen de mensen van het atelier vast wel weer een leuke tas van maken.

IMG_1839

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s