Kies wijs!

Ben ik te wantrouwend, te argwanend? Ik zet namelijk mijn vraagtekens bij sommige kieswijzers. Er is vast goed over nagedacht maar in plaats van dat mijn partijvoorkeur duidelijker wordt raak ik steeds meer in verwarring. Neem de cultuurkieswijzer van Amersfoort. Dat is een hele bijzondere. Ik heb hem een paar keer ingevuld met kleine verschuivingen en wat schertst mijn verbazing: ik krijg een hele andere uitslag terwijl ik gevoelsmatig bijna dezelfde antwoorden geef.

Ik moest denken aan het vak ‘Methoden en Technieken’ dat we kregen op de School voor Journalistiek. Tijdens die lessen leerde ik niet alles te geloven. Ik leerde hoe je een onderzoek moest lezen, hoe je kon uitrekenen of een onderzoek wel representatief was en dat het heel belangrijk is hoe een vraag gesteld wordt. Aan de vraagstelling bij Amersfoort.decultuurwijzer.nl kan ik zien dat de cultuursector erachter zit en daar is op zich natuurlijk niets mis mee, maar is de kieswijzer wel onafhankelijk genoeg? Er worden stellingen geponeerd die volgens mij geen echte stellingen zijn en er zitten vragen tussen die ik niet helemaal begrijp. Neem nu de zin: ‘de huidige cultuurvisie is de basis voor het komende cultuurbeleid’. Ik vind de cultuurvisie vrij vaag en zal me daar echt in moeten verdiepen voordat ik antwoord kan geven. En dan nog: Is de cultuurvisie de basis? Wil ik dat? Of zou dat zo moeten zijn?

Amersfoort.stemwijzer.nl vond ik een stuk duidelijker met begrijpelijke stellingen en onderwerpen die belangrijk zijn voor de stad. Zo staan daar vragen in over het ophalen van restafval en over de westelijke rondweg. Ook kun je je gedachten laten gaan over koopzondagen, vuurwerk en gratis openbaar vervoer voor ouderen. De visie van de verschillende lokale partijen is makkelijk te vinden maar ook hier komen partijen bovendrijven waar ik nooit op zou stemmen. Vanaf morgen staat er een kieswijzer voor Amersfoort op de website van het AD. Daar ben ik ook heel nieuwsgierig naar. Levert de uitslag nog een verrassing op of ben ik er inmiddels wel uit? Nog ruim drie weken en dan moeten we echt kiezen. Ik gebruik de kieswijzers ter oriëntatie en ga niet over één nacht ijs. Ik hoop dat ik niet de enige ben.IMG_4722

Een gedachte over “Kies wijs!

  1. Ik snap niet waarom er partijprogramma’s, flyers en kieswijzers zijn. Dwz gemeente-politiek is niet zo moeilijk. Je hebt coalitiepartijen die aan de touwjes trekken. Als je vind dat 1 van die partijen het goed gedaan hebben en aansluiten bij je eigen opvattingen, dan stem je daar op. Als je het waardeloos vond dan kan je op een oppositiepartij stemmen die in jouw ogen goed oppositie heeft gevoerd. En als je die ook allemaal flut vond, dan kan je op een nieuwe partij stemmen waar geen ervaring mee is.

    Stemmen op wat partijen beloven, heeft bitter weinig nut. Een groot deel van die beloftes zijn niet waar te maken, omdat geen van de partijen de absolute meerderheid haalt. Ze zullen dus samen moeten werken en dan verwateren de standpunten. Elke 4 jaar gebeurt dat opnieuw en met ons huidige systeem zal het zo blijven gaan. Die beloftes en plannen zijn leuk, maar ik stem liever op een partij of iemand die zaken goed realiseert en daarvoor had je gewoon 4 jaar af en toe de regiokrant moeten lezen en/of om je heen kijken of het in de gemeente de goede kant op gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s