Zes minuten

Zes minuten. Wanneer je een hartstilstand krijgt is de kans op overleven zonder blijvende schade het grootst wanneer je binnen zes minuten gereanimeerd wordt. Zo’n hartstilstand komt natuurlijk meestal onverwachts en gebeurt vaak gewoon thuis. Daar lig je dan. Paniek alom. Het is dan ook te hopen dat er iemand in de buurt is die kan reanimeren. En hoe fijn is het dan wanneer er een buurman is die een AED-apparaat in de buurt op kan halen om je hart een impuls te geven zodat dat weer klopt.

De Amersfoortse binnenstad hangt vol met AED’s, maar in sommige wijken ontbreekt zo’n apparaat.  Zo ook de buurt van de Evertsenstraat in de wijk Kruiskamp. Daarom nam bewoner Boudewijn van Langerak het initiatief om te kijken of hij het bedrag voor zo’n AED-apparaat bij elkaar zou kunnen krijgen. Via www.buurtaed.nl kan iedereen een bijdrage storten. Een deel van het apparaat wordt gesponsord en bijna vijftienhonderd euro moet Boudewijn zelf bij elkaar sprokkelen. Best een flinke klus! Maar als iedere wijkbewoner die iemand met hartklachten kent vijf euro stort, heb je het geld volgens mij zo bij elkaar. Bewoners uit de Koppel, Schothorst of Randenbroek; start een soortgelijke actie! Ook in jullie wijk hangen niet veel AED’s. Hoe mooi zou het zijn wanneer er in alle wijken voldoende AED’s hangen zodat we daarmee mensenlevens kunnen redden?

Ook hoop ik dat er meer mensen zich aansluiten bij het netwerk Hartslag Nu. Via een bericht op je mobiel kun je opgeroepen worden om in de buurt te helpen bij een reanimatie.  Een half jaar geleden zag ik op mijn mobieltje dat ik die nacht was opgeroepen. Ik kon de AED ophalen bij de Bloemendalsestraat. Ook stond er een route bij hoe ik naar het slachtoffer in de Koppel kon komen maar mijn mobiel staat ’s nachts op niet storen dus ik had de oproep gemist. Ik voelde me daar best schuldig over en hoop dat het goed is afgelopen.

We nemen pakjes aan voor de buren, passen tijdens de vakantie op hun kat. Maar misschien kunnen we ook samenwerken om te zorgen dat we de overlevingskansen bij een hartstilstand vergroten. Iets met goede buur en verre vriend…

Unknown

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s