Oranje Boven

Wat een raar woord eigenlijk. Prinsjesdag. Bij dit woord denk ik vooral aan die drie broertjes die vroeger tijdens de aubade op Koninginnedag met elkaar liepen te dollen. Een van die broertjes is nu koning en las deze week de troonrede voor. Echt een goed verteller is hij niet en het lukt me nooit om echt te blijven luisteren, maar dit jaar hoorde ik toch een zin die me intrigeerde. “Leven we in Nederland wel voldoende met elkaar en niet te veel naast elkaar.” Ik liet die zin nog een paar keer nagalmen.

Met elkaar leven. Ik kijk naar Willem-Alexander en denk aan de afstand die tussen ons is. Onze leeftijd, huidskleur en opleiding komen wel overeen. Verder zijn we beiden gelukkig getrouwd, hebben kinderen en wonen in een fijn huis. Toch staat hij mijlenver van mij af, voel ik een soort weerstand. Dat heeft vooral te maken met het kapitaal van het Koninklijk Huis. Zoveel geld terwijl er in Nederland zoveel gezinnen zijn die nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden.

In Amersfoort groeien ruim vierduizend kinderen op in armoede. Vierduizend! Een deel van hen staat straks tijdens Koningsdag te zwaaien met een vlaggetje en kijkt vol bewondering naar de drie prinsessen die samen lopen te dollen. Voor die Amersfoortse kinderen is en blijft zo’n leven een sprookje. Zij krijgen niet zoals Amalia 275-duizend euro per jaar als ze achttien worden.  Zij krijgen -als ze al gaan studeren-  een dikke studieschuld die ze nog jaren moeten afbetalen. Die jongeren moeten op hun achttiende een bijbaantje nemen om hun ziektekostenverzekering te kunnen betalen. Ze staan nu al met 1-0 achter.

Ik denk weer aan de zin uit de Troonrede. “Leven we in Nederland wel voldoende met elkaar en niet teveel naast elkaar.” Wat betekent zo’n zin echt voor je als je jezelf geen voorstelling kunt maken van hoe anderen proberen te overleven. Als je zelf een van de redenen bent waardoor de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Als je letterlijk en figuurlijk hoog op een troon zit?  Dan blijf je naast elkaar leven en niet met elkaar. Dan blijf je het sprookje in stand houden. Bouw je luchtkastelen in plaats van bruggen.

IMG_5687

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s