Schreeuw

Ik ben mijn stem kwijt. Ik wil wel schreeuwen maar het lukt me niet. Iets zeggen maar er komt bijna geen geluid meer uit mijn keel. Ik ben met stomheid geslagen. Wat een bizarre week was het.

Eerst werd ik stil door het nieuws over de aanslag in Utrecht. Twee dagen later moest ik mijn stem laten gelden tijdens de Provinciale Verkiezingen. Kleur bekennen. Ik stapte over mijn eigen koppigheid heen en stemde toch op de partij waarvan ik verwacht dat ze mij het best vertegenwoordigen op provinciaal niveau. En ik was niet de enige. Maar de blijdschap daarover verdween al snel.

Dit had ik niet verwacht. Zoveel stemmen voor de partij van Thierry Baudet. Voor de man die ooit in legerkleding de Tweede Kamer binnenkwam en die zijn eerste toespraak als kamerlid in het Latijn hield. Voor de man die tegen immigratie en de klimaatwet is.

Ik heb vol verbazing voor de televisie zitten kijken naar de verkiezingsuitslag en luisterde naar de speech van Thierry Baudet. Een speech die ik nogal onbegrijpelijk vond. Of misschien wilde ik het wel niet echt begrijpen.

Toen Theo Hiddema van datzelfde Forum voor democratie eerder op de avond de beginregels van het gedicht Mei van Herman Gorter citeerde kreeg ik ook pijn in mijn buik. ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’. Ik vond het altijd zulke hoopvolle regels maar nu krijg ik dit gedicht voorlopig mijn strot niet meer uit. Want is het wel zo’n mooi geluid?

Het land is politiek opgeschud. Er lijkt een nieuwe manier gekomen van politiek bedrijven en ik ben benieuwd wat dat ons land zal brengen. Maar ik ben in de war en ben er niet helemaal gerust op.

Hopelijk is mijn onbestemde gevoel ongegrond en zorgt het Forum voor Democratie voor goede ontwikkelingen in ons land. Maar ik houd mijn hart vast. Ik voel me een beetje zoals de figuur uit het schilderij  ‘De Schreeuw’ van Munch. Daarbij wordt vaak gedacht dat de figuur op de voorgrond schreeuwt. In werkelijkheid schreeuwt het landschap naar hem en bedekt het figuur als reactie zijn oren. Zo voel ik mij ook. Ik wil de onvrede in Nederland en die bizarre verkiezingsuitslag eigenlijk liever niet horen.

266px-The_Scream

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s