Zij, Amersfoort

,,Hoe werkt deze app dan?” Meneer Enzofoort laat me zien hoe de Koningsdag Amersfoort app werkt. Eigenlijk een beetje overdreven, want het enige dat ik wil gaan doen is vanavond lekker swingen bij Diggy Dex op het Eemplein, morgenochtend met koffie en een tompouce voor de televisie zitten en daarna een rondje Bloemendalsestraat lopen. Verder vind ik het wel prima. Ik behoor tot de groep mensen die niet veel heeft met Koningsdag. Meneer Enzofoort is juist fan. Dochter Pien hangt daar een beetje tussen.

,,Ik moet er niet aan denken om een prinses te zijn”, zegt ze. ,,Krijg je wel lekker veel zakgeld”, is mijn eerste reactie. Dat is ook al zoiets waar ik mij aan erger; de enorme bedragen die omgaan binnen de Koninklijke familie en het feit dat ze hun eigen feestjes niet hoeven te betalen.

,,Je wordt wel erg zuur”, zegt meneer Enzofoort. Hij heeft gelijk. Ik begin op een oude mopperkont te lijken.  Misschien is er sprake van enige jalousie. Meneer Enzofoort draagt inmiddels een speciaal polsbandje want hij mag de presentatie doen op het Lieve Vrouwe Kerkhof, mijn collega Ibrahim is een van de verhalenvertellers, Wethouder Hans Buijtelaar mag Dj spelen, maar mijn telefoon bleef stil.

,,Het is een enorme reclame voor de stad”. Meneer Enzofoort kijkt trots. ,,Miljoenen mensen zien hoe mooi het is”, voegt hij toe. ,,Dan worden we een soort Giethoorn”, mopper ik. ,,Ja, dan komen er allemaal Japanners naar Amersfoort en die gaan in je tuin zitten picknicken”, voegt Pien er lachend aan toe.

Ik gun ieder zijn feestje maar ik heb er ook wel wat moeite mee. Jammer dat het niet meer een gewoon feest kan zijn zonder roadblocks in de straat, camera’s aan de muren en veiligheidsmaatregelen van hier tot ginder. En wat te denken van al die kosten en uren die er in zitten.

,,Het is toch ook van de zotte dat langs de route alles schoongemaakt wordt speciaal voor de Koninklijke familie”, sputter ik nog een beetje tegen. ,,Nou, dat vind ik niet zo raar”. Meneer Enzofoort kijkt me wat pesterig aan. ,,Wanneer je moeder komt dan werk jij je toch ook een slag in de rondte om alles schoon en netjes te maken?”. Hij heeft een punt.IMG_2764

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s