Duveltje

,,Drink mij, drink mij…” Hoor ik het nou goed? Ik doe de koelkast dicht en het geluid verdwijnt. Wanneer ik de koelkastdeur weer opendoe hoor ik het weer. Heel zachtjes. ,,Drink mij…” Ik zet het pak yoghurt aan de kant, verschuif de boter en zie een ‘Duvel’ staan. Het lievelingsbiertje van meneer Enzofoort. Hij doet aan ‘Dry January’. Een maand lang niet drinken om je gewoontes te veranderen en te ervaren hoe minder alcohol drinken je leven kan verbeteren. Dat klinkt wel goed, want ik moet eerlijk toegeven; we hadden veel lege flessen gespaard gedurende de decembermaand.

Terwijl meneer Enzofoort op 2 januari de laatste oliebol naar binnen werkte vroeg hij of ik ook mee wilde doen. Ik twijfelde. Ik dacht al aan de filmavonden met mijn vriendinnen, het weekend weg samen met meneer Enzofoort en het feestje bij de buren. Ik besloot dan ook om wel solidair te zijn maar niet helemaal op de 0% te gaan zitten. En zo geschiedde. Terwijl meneer Enzofoort zich strikt aan een alcoholvrij leven hield, nam ik af en toe een wijntje. In totaal waren ze op één hand te tellen.

Of we mentaal fitter zijn geworden? Ik betwijfel het. Slaap ik beter? Nee. Ben ik afgevallen? Integendeel. Ook meneer Enzofoort merkt niet zoveel fysieke voordelen. Misschien dat het daarom wel bijna mis ging woensdag. Hij ging naar een concert in Haarlem en tijdens het avondeten gaf hij aan dat ‘Dry January’ voor hem misschien wel afliep die dag.

,,Zie je wel dat je eigenlijk verslaafd bent aan alcohol?’’ zei onze 18-jarige zoon Teun. ,, Als je niet eens tot zaterdag kunt wachten…“ ,,Ik zeg niets!’’ Zei dochter Pien wijselijk. Ook ik kon het niet laten om te zeggen dat het toch jammer was te stoppen met het eind van de maand in zicht. Een paar uur later kreeg ik een foto toegestuurd vanuit het poppodium. Op de foto een blikje bier. Alcoholvrij. Vanavond gaat meneer Enzofoort het biertje nemen dat al een maand om aandacht staat te vragen. Toen mijn man begon met deze uitdaging had hij al bedacht dat vandaag een prima dag was om de ‘duvel’ te drinken. Gelijk heeft hij. Wordt het ook weer wat rustiger in onze koelkast.

IMG_9772

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s