Flinke Klus!

Het was niet slim van me om te beginnen bij de onderste plank. Daar liggen namelijk de fotoboeken en hoewel ik vastbesloten ben om de boekenkast snel op te ruimen en niet te gaan lezen mislukt dat meteen al. Een plakboek van het cabaret waar ik tijdens mijn middelbareschooltijd aan mee deed valt open. Ik blader in mijn verleden. Foto’s afgewisseld met krantenartikelen en teksten. Ik lees een liedtekst en hoor meteen de melodie in mijn hoofd. Het voelt alsof ik weer in de gymzaal sta, alsof ik weer zestien ben. Ik bestudeer de gezichten van vrienden, kijk op de lijst met namen en bedenk me dat ik later via facebook op zoek ga naar wat ontbrekende puzzelstukjes.

Ik pak de stofzuiger en zorg dat de plank stofvrij is. De fotoboeken kunnen terug en ik ga aan de slag met de prentenboeken. O ja, het lievelingsboek van Teun toen hij klein was. ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’. Prachtige titel, geweldig boek. Ik hoor Teun weer schateren wanneer ik lees hoe de geit poept. “Plokkeplok, daar stuiterden een heleboel kandijkleurige klontjes in het gras…” Natuurlijk gaat dit boek niet weg. Een paar prentenboeken die minder populair waren bij de kinderen gaan wel op de stapel voor de kringloopwinkel.

De rij met romans loop ik snel door. Boeken die ik al gelezen heb en waar ik geen gevoel bij heb doe ik in het krat. Maar het valt toch niet mee. Ik weet nog precies van wie ik de boeken kreeg en wegdoen voelt ondankbaar. Kookboeken vallen bijna vanzelf van de plank. Daar kijk ik toch nooit meer in; als ik een recept wil zoek ik die wel op via internet.

Bijna alle planken heb ik nu gehad. Bovenin de kast staan wat dagboeken en oude agenda’s van de middelbare school. Ik bekijk de cijferlijst in mijn Jan Jans en de kinderen agenda en lees de gedichtjes die ik toen schreef. Mijn voet begint te slapen door mijn onhandige houding. Een klusje werd een klus. Het was een soort reis door mijn verleden. De mooiste herinneringen houd ik nog in de kast. De rest gaat naar de kringloop. Weg ermee.IMG_7933

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s