
Afgelopen weken stonden ze al op de stoep. Grote ondergrondse containers waar we binnenkort ons restafval in kunnen gooien. Wij vinden het wel fijn. Nu fietsen we zo’n drie keer per week met een zak PMD-afval naar de container die een paar straten verder staat, straks kunnen we ons restafval kwijt aan het einde van de straat.
Het is inmiddels een sport geworden bij ons thuis. We scheiden wat we scheiden kunnen. Glas en papier apart inzamelen doen we al een eeuwigheid, maar het plastic scheiden doen we sinds een paar jaar. We verbazen ons nog steeds over de grote hoeveel verpakkingsmateriaal, blikjes en melkpakken die in de PMD-vuilnisbak verdwijnt. Omdat we ons GFT-afval ook apart inzamelen blijft er weinig restafval over. Het was in het begin wel even zoeken, maar inmiddels weten we dat chips zakken bij het restafval moeten en dat theelichtcupjes bij het PMD-afval kunnen. Een kleine herhalingsles over wat waar in moet zou wel handig zijn.
Amersfoort begint met het ‘omgekeerd inzamelen’ terwijl Utrecht en Amsterdam er alweer mee gestopt zijn. Is dit weer zo’n project waarbij de gemeente toch doorgaat ondanks het voortschrijdende inzicht? Bij nader inzien sta ik er volkomen achter. Want moet je altijd de weg van de minste weerstand volgen? Willen we weer terug naar vroeger waar we alles bij elkaar smeten? We kunnen ook extra energie steken in het goed scheiden van het afval. Het achteraf scheiden is volgens mij alleen goedkoper wanneer er vooraf niet goed gescheiden wordt. En gaat het alleen over geld? Bewustwording en eigen verantwoordelijkheid vind ik misschien wel belangrijker. We mogen er best wat moeite voor moeten doen.
Amersfoort is geen Utrecht of Amsterdam. Misschien kunnen we ons een keer op een positieve manier onderscheiden van de andere steden en er samen voor gaan. De leiding nemen. Voorop lopen wat afvalverwerking betreft en de stad worden met de meeste scheidingen. Scheelt een hoop restafval!
