Met je kop boven het maaiveld

Ik schrik van mijn eigen gedachte. Ik zie de Amersfoortse docent Rob Molenkamp op het journaal vertellen dat hij gewoon doorgaat met zijn lessen maatschappijleer en ik denk; die durft!  Ga je echt gewoon door na zo’n vreselijke moord in Frankrijk op docent Samuel Paty? Rob Molenkamp zegt van wel. Sterker nog: hij durft zich voor heel Nederland uit te spreken en vertelt zelfs dat ook in zijn lessen cartoons gebruikt worden of een film als Fitna. Dat ik hem zie als iemand die zijn kop boven het maaiveld uitsteekt vind ik ergens ook wel eng.

Nu denk ik wel dat Rob het voordeel heeft dat hij op het Vathorst College werkt, een overwegend witte school. Het lijkt me moeilijker om zo’n les te geven op een ROC-opleiding waar een groot deel van de leerlingen bestaat uit jongeren met een Islamitische achtergrond. Of zie ik dat verkeerd? Feit is dat Rob en ook andere docenten gewoon doorgaan in een tijd waarin mensen steeds kortere lontjes lijken te hebben, de toon grimmiger wordt en geweld normaler lijkt te worden. 

Eigenlijk vind ik het niet eerlijk dat we docenten maatschappijleer de kastanjes uit het vuur laten halen. Het is toch ook onze eigen verantwoordelijkheid om vrijheid van meningsuiting uit te dragen? Het onderwerp zou toch verweven moeten zijn in onze hele maatschappij? 

In Frankrijk gaan leerlingen op 2 november weer naar school en zal er op alle scholen stilgestaan worden bij de vreselijke moord op Samuel Paty. Het zou mooi zijn wanneer die dag ook in Nederland de vrijheid van meningsuiting centraal staat. Niet alleen tijdens maatschappijleer op middelbare scholen, maar ook in kerken en moskeeën, binnen je vriendenkring,  tijdens de gemeenteraad,  in talkshows en vooral ook aan onze eigen keukentafels. Respectvol met elkaar discussiëren en openstaan voor de mening van anderen, ook als dat jouw mening niet is. Maar wel met een belangrijk uitgangspunt: zonder geweld. Want geweld is en mag nooit de oplossing zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s