Geef ze de tijd…

Zouden ze trots zijn geweest, de demonstranten van de actiegroep Alle Dieren Vrij? Zij stonden een dag na de dramatische gebeurtenis in DierenPark Amersfoort op de stoep actie te voeren voor sluiting van de dierentuin. Ik vond het nogal ongepast. Alsof de anti-rookvereniging Clean Air Nederland bij de begrafenis van mijn vader met borden zouden staan met de tekst “Stop met roken”.  Mijn vader stierf aan longkanker. 

Eerst moest ik nog een beetje moest lachen toen ik het bericht van de ontsnapte chimpansees langs zag komen op twitter. Toen Teun en Pien klein waren hadden we een abonnement op het DierenPark en steevast gingen we even bij het apenverblijf langs. Ik zag de ontsnapping al helemaal voor me;  apen die door het park renden en over hekken sprongen. Natuurlijk dacht ik ook even aan die keer dat Bokito zorgde voor een ramp in Diergaarde Blijdorp, maar dat was een gorilla, hier ging het om leuke chimpansees.

Maar dat zag ik verkeerd, zo bleek later. Twee van de ontsnapte chimpansees waren een gevaar voor zowel bezoekers als medewerkers en moesten worden doodgeschoten. Verdoven met een pijltje was geen optie. Toen ik deze week een filmpje zag van iemand die ooit aangevallen was door een chimpansee begreep ik het nog beter.

Triest dat het is misgegaan. Dat juist de chimpansee met de langste geschiedenis doodgeschoten moest worden. Mike, de lievelingsaap van Marjo Hoedemaker. Ook de andere dierenverzorgers hadden een band met de chimpansees en doodschieten was wel het laatste wat ze wilden. Maar ze hadden geen andere optie. 

Overigens was niet iedereen daarvan overtuigd. Op twitter waren er ineens veel dierendeskundigen die wisten te vertellen waarom een spuitje voldoende was geweest of die vonden dat de dierentuin definitief dicht moest. Natuurlijk kun je je vraagtekens zetten bij het opsluiten van dieren en die discussie mag ook best gevoerd worden, maar nu even niet. Eerst is er tijd nodig om te rouwen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s