Zou hij ook de rekening van zijn oma geplunderd hebben?

Zijn cijferlijst moet wel zeer goed zijn geweest. Misschien was hij wel het slimste jongetje van de klas. Ik ben ook wel benieuwd of zijn oma trots was waneer Mohibullah als kind met zijn rapport bij haar langs kwam. Zou ze hem dan geld hebben gegeven omdat zijn resultaten zo goed waren?

Mohibullah is een van de zes jonge cybercriminelen die het afgelopen anderhalf jaar in totaal bijna 4 miljoen euro hebben gestolen van zo’n 200 oma’s en opa’s uit onze regio. Om dat te kunnen heb je toch iets van verstand nodig. Er werden de gedupeerden codes en rekeningnummers ontfutseld door hen in te laten loggen op nagemaakte websites van banken. Je moet goed kunnen babbelen om de senioren te overtuigen.

Dat weet mijn tante Riet ook, want ook zij kreeg zo’n telefoontje. De aardige jongeman stelde zich voor als een medewerker van haar bank. Hij vertelde dat haar rekening was gehackt en dat het resterende geld veiliggesteld moest worden. Hij wist veel van mijn tante en kwam enorm sympathiek over. Tante Riet kreeg een paniekaanval, want ze had net geld nodig voor een grote aankoop. Terwijl ze de opdracht gaf om het ‘resterende’ geld over te schrijven realiseerde ze zich dat er iets niet klopte, maar toen was het al te laat. Ze was letterlijk en figuurlijk overvallen. Haar schaamte was groot. Want hoewel ze een slimme, pientere tante is, was ze er toch ingetrapt.

Zou Mohibullah geoefend hebben op zijn eigen oma? Ook haar rekening leeggeplunderd hebben met zijn slinkse praatjes? Ik betwijfel het. Zijn oma had verwacht dat hij een mooie carrière zou kunnen opbouwen. Iemand met zoveel kennis en handigheid heeft een gouden toekomst voor zich, dacht ze. Zijn oma schaamt zich vast rot wanneer ze hoort dat Mohibullah voor jaren de cel in moet. Want we mogen toch wel hopen dat hij en zijn mede-oplichters er niet met een lichte straf vanaf komen. Van mij mag hij heel lang zitten. Zonder computer en telefoon op zijn cel. Klootzak!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s