Geworstel met digitaal vergaderen

,,Je moet je geluid aanzetten!” Ik zie mijn collega zoeken naar het knopje. Even later is duidelijk dat ze het gevonden heeft; ik hoor ik haar en haar hond luid en duidelijk. Een andere collega is ook aanwezig, maar niet te zien en bij een derde collega zie ik alleen het plafond. Tien minuten nadat we hebben afgesproken kunnen we daadwerkelijk beginnen. Het is wat, digitaal vergaderen. 

Je zou verwachten dat ik na negen maanden wel weet hoe Zoom, Teams of Google Meet werkt. Maar overal werkt het weer anders. Bij teams weet ik inmiddels hoe ik een andere achtergrond krijg, maar bij zoom kon ik dat laatst niet vinden en was mijn slaapkamer nog gewoon in beeld. Inmiddels weet ik wel dat mijn onderkin minder zichtbaar is wanneer ik een doos onder mijn laptop zet. Hoe dan ook;  ik ben elke keer weer blij verrast wanneer het mij lukt aan te sluiten bij een digitale bijeenkomst. 

Afgelopen week logde ik in bij een landelijke conferentie. Ik was niet de enige, want vanuit het hele land deden meer dan vierduizend mensen mee. Al snel liep het beeld vast. Dat bleek niet aan de techniek daar, maar aan mijn werk-laptop te liggen.  Gelukkig was ik toch thuis en kon ik via mijn eigen computer inloggen en het programma verder volgen. Na een plenair programma vond ik de deelsessie waarvoor ik me had ingeschreven. Ik zag drie sprekers, maar ik wist niet of zij mij wel of niet zagen. Er werden vragen gesteld waarop het pijnlijk stil bleef, van echte interactie was geen sprake. Digitale bijeenkomsten zullen nooit mijn hobby worden. 

De Stadsdialoog 033 over eenzaamheid heb ik woensdagavond gemist. Het is een onderwerp dat mij echt wel aanspreekt, maar na een dag vol digitaal contact was ik toe aan een fysieke wandeling met een vriendin. Gelukkig kan ik vandaag de dialoog terugkijken zonder dat ik in beeld ben. Een verademing! Hoef ik me niet eerst netjes aan te kleden en kan ik gewoon in mijn neus peuteren als ik dat wil. Lekker relaxt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s