Sorry is geen toverwoord!

,,Ik weet het echt niet”, zei mijn destijds negenjarige dochter Pien. Ik was chocoladereepjes kwijt en vroeg of zij wist waar ze lagen. Ik geloofde haar op haar mooie blauwe ogen en liet het onderwerp rusten. Toen ik een paar dagen later de wikkels van de chocola in haar schooltas vond heb ik Pien bij me geroepen. Mijn boodschap was duidelijk: ik vond het erger dat ze recht in mijn gezicht loog, dan dat ze die reepjes had opgegeten. Met een waterval aan tranen en veel snot betuigde ze haar spijt. Ze zal dit voorval nooit meer vergeten.

Ik denk dat er gradaties zijn in liegen. Je hebt ‘een leugentje om bestwil’. Daar maakt bijna iedereen zich weleens schuldig aan. Je hebt ‘dingen verzwijgen’ omdat je hoopt dat de ander er niet achter komt. Daar zijn sommige mensen ook heel goed in. En je hebt glashard in iemands gezicht liegen. Dat is volgens mij voorbehouden aan een kleine groep mensen. Tenminste…dat mag je hopen.

Sommige politici blijken van alle markten thuis. Niet alleen in de landelijke politiek, maar ook in de Amersfoortse. Ik hoef alleen maar te denken aan de perikelen rondom de Westelijke Rondweg of het geschil met projectontwikkelaar Vahstal. Daarom ben ik ook heel blij dat de gemeenteraad van Amersfoort bij de zaak Vahstal de regie naar zich toe lijkt te trekken. De tijd dat de gemeenteraad de verantwoordelijk wethouders nog op hun mooie blauwe ogen gelooft, lijkt voorbij. Hopelijk is dit geen eenmalige actie. 

Is achterhouden van informatie liegen? In de politiek vind ik dat wel. En achteraf ‘sorry’ zeggen vind ik te makkelijk. Op de school van Pien werd ook geleerd om ‘sorry’ te zeggen. Als je vervelend was tegen een ander kind moest je daarna spijt betuigen. Maar toen een jongen een klasgenoot een stomp gaf en meteen daarna sorry zei en dit meerdere keren herhaalde sprak de juf de onvergetelijke woorden: “Sorry is geen toverwoord”. En zo is het. Knoop dat in je oren politici! En lieg niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s