Eén streepje!


Heeft ze nou een zwangerschapstest gedaan? Mijn hart slaat even op hol. Dochter Pien zit met tranen in haar ogen aan tafel. In haar handen een langwerpig plastic tester. Het lijkt op de zwangerschapstest die ik zelf zo’n 18 jaar geleden gebruikte en die de komst van Pien aankondigde. Ik huilde destijds van blijdschap, maar Piens tranen kan ik niet meteen plaatsen.

Dan pas zie ik dat er een doosje naast haar staat. Biosynex staat er op. Langzaam valt het kwartje en gaat mijn hartslag weer wat omlaag. De corona zelftests zijn binnen en Pien heeft er meteen maar eentje uitgeprobeerd. De tranen komen door het stokje dat ze net uit haar neus heeft gehaald.  

Dit zijn de tests waarover we een mail hadden gekregen van school. Elke maand krijgt Pien, net als al haar studiegenoten, acht van die doosjes. Het is de bedoeling dat ze twee keer per week zo’n test doet en bij een positieve uitslag thuisblijft. Mijn dochter had al aangekondigd de tests zeker te gebruiken. Ze loopt stage op een basisschool en ze wil haar stage-begeleidster of de kinderen niet besmetten met het virus. Die tranende ogen neemt ze voor lief.

Pien kijkt op haar horloge. ,,Nog een paar minuten, dan krijg ik de uitslag.” Ze pakt het papier er nog eens bij. ,,Misschien had ik eerst de gebruiksaanwijzing even goed door moeten lezen want ik zie nu pas dat ik eigenlijk mijn handen had moeten wassen en mijn neus had moeten snuiten.” Het is een gebruiksaanwijzing met veel tekst en kleine lettertje. Gelukkig staan er ook foto’s bij.

Ik ben benieuwd hoeveel jongeren daadwerkelijk aan de slag gaan met deze tests. De tests zijn niet verplicht en de resultaten mogen niet worden vastgelegd. Dat in combinatie met pubers…  Ondertussen zijn er slimme ondernemers die binnenlopen op deze testen. Die lachen zich rot om de grote order die ze hebben gekregen. 

Ineens hoor ik ,,één streepje!”  Pien klinkt opgelucht, ze heeft geen corona. En zwanger is ze ook niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s