Wij doen het samen op afstand

Even een frisse neus halen na een dag binnen zitten. Het is donker en het regent lichtjes. Ik loop over de Bloemendalsestraat richting het centrum van Amersfoort. Terwijl ik langs “Voor Iedereen” loop werp ik een blik naar binnen. Het is vrij donker in het restaurant. Achter in de zaak zit iemand achter haar laptop. Zou ze de bestellingen aan het bekijken zijn voor de maaltijden die afgehaald  kunnen worden? Of is ze misschien op zoek naar een nieuwe baan? Wanneer ik even later over de Hof loop vliegt de stilte me aan.  Alle terrasstoelen en tafels zijn opgeruimd. De lichten in de cafés zijn uit. 

Eerder die dag kreeg ik een app van Coen, mijn buurman die het KAdECafé runt. Met zijn ‘Take Away’ probeert hij te redden wat er te redden valt. Naast soep, een maaltijd of een Halewijntje kun je ook een vrijdagmiddagborrelbox bestellen, zo liet hij weten. En terwijl ik door de stad loop zie ik bij bijna alle restaurants informatie over het afhalen van maaltijden.  

Ik maak een diepe buiging voor al die horeca-mensen die toch nog de moed vinden om door te gaan. Die zich wild moeten hebben geschrokken toen Rutte in een bijzinnetje vertelde dat de maatregelen nog wel tot in december zouden duren maar die nog steeds kansen zien.

Op de terugweg zie ik bij Van Zanten een poster met de tekst; Wij jullie ook. Ja, wat een gemis. De medewerkers van dit café koken samen met collega’s van andere restaurants maaltijden voor zorginstelling De Amerpoort. Dit alles onder het motto #zorgenvoordezorg.  Wat een kanjers!

Verderop zit pizzabakker Luca  in zijn eentje in de zaak. Hij kijkt naar een voetbalwedstrijd. Normaal gesproken zit het hier vol om deze tijd. Het beeld ontroert mij. De horeca in onze stad gaat het niet redden zonder de steun van de Amersfoorters. Laten we net wat vaker eten halen bij al die creatieve horecaondernemers. Want het is zoals op een van de posters bij een restaurant staat: Wij doen het samen op afstand. Toch? 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s