Betrapt

Op mijn tenen sluip ik langs een leren bankstel. Ineens hoor ik achter me gekraak. Ik duik naar beneden en ga voor een bankstel liggen. Mijn hart klopt in mijn keel. Het is enorm donker, maar omdat ik al een tijdje in deze ruimte rondloop zie ik steeds meer contouren. Ik blijf wachten en wanneer het alweer een tijdje stil is sta ik op en loop ik richting het raam. Ineens word ik op mijn rug getikt. “Je bent af”, roept mijn zus en ik zie haar ogen twinkelen. Had ze me mooi tuk…. Verderop zie ik het lachende gezicht van Rob en Angelien. Mijn broer hield zich nog schuil….

Zo ging het ongeveer 38 jaar geleden. Vrienden van mijn ouders hadden een meubelzaak en als zij op zondag samen zaten te borrelen gingen mijn broer, zus en ik samen met de kinderen van die vrienden de winkel in om te spelen. Verstoppertje spelen in een hele grote meubelzaak is echt het walhalla voor kinderen, ik heb er dan ook mooie herinneringen aan.

Ik denk terug aan die tijd omdat ik vandaag las dat er een bijeenkomst komt in onze wijk “Kruiskamp” om inbreken tegen te gaan. Dat is best nodig, zo’n bijeenkomst, want ik woon in de wijk waar de meeste inbraken van heel Nederland zijn. Tijdens die bijeenkomst gaat een ex-inbreker ons vertellen waar we op moeten letten om te zorgen dat ons huis er niet al te uitnodigend uitziet.

Hoe zouden inbrekers het inbreken ervaren? Toen ik als kind tussen de meubels doorsloop om uit handen te blijven van mijn zus voelde ik een fijn soort spanning. Mijn ademhaling zat hoog, mijn handen werden klam en mijn hart sloeg op hol. Zouden inbrekers ook gespannen zijn? Misschien zijn ze thuis al een paar keer naar de wc geweest om hun blaas te legen omdat ze vooraf al zenuwachtig zijn. Wie weet worden ze wel misselijk van angst wanneer ze binnen in een huis zijn en plotseling een deur dicht horen gaan op de bovenverdieping. Of zouden ze inmiddels zo professioneel zijn dat ze geen last van angst hebben, maar gebruik maken van een gezonde spanning?

Eigenlijk was ik niet van plan om naar de informatieavond te gaan want ik ben er wel van overtuigd dat ons huis goed beveiligd is; extra sloten, ramen dicht als we weggaan en als ik op zolder zit gaan alle deuren beneden op slot. Maar nu ik erover nadenk ga ik toch twijfelen; misschien kan ik in de pauze even aan die ex-inbreker vragen of hij tijdens een inbraak wel eens in zijn broek heeft gepiest van angst….

Afbeelding

Een gedachte over “Betrapt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s